12/12/17 om 15:25 - Bijgewerkt op 13/12/17 om 11:29

West-Vlaamse medailles in Kopenhagen zijn eigenlijk een must

Morgen start in Kopenhagen het Europees kampioenschap zwemmen klein bad. West-Vlaanderen heeft met Fanny Lecluyse en Emmanuel Vanluchene twee spreekwoordelijke ijzers in het vuur.

West-Vlaamse medailles in Kopenhagen zijn eigenlijk een must

Emmanuel Vanluchene. © Belga

De tijd dat België naar een internationaal zwemkampioenschap ging om de deelnemerslijsten op te vullen, ligt al een tijdje achter ons: ons land bewees de vorige jaren dat er hier heel wat zwemtalent rondloopt en zal dat straks ook doen.

Concurrentie

Tien atleten trokken naar Denemarken, onder wie twee West-Vlamingen: Emmanuel Vanluchene en Fanny Lecluyse. Beiden vlogen ze boordevol ambitie én vertrouwen naar Kopenhagen. Dat bleek al tijdens het interview dat op 8 december in Krant van West-Vlaanderen en op www.kw.be verscheen. "Als alles meezit, zit het podium erin", stelden ze.

Fanny Lecluyse kan eigenlijk niet zonder medailleambities starten: de 25-jarige schoolslagspecialiste uit Spiere-Helkijn pakte op het vorige EK klein bad in 2015 goud op de 200 en zilver op de 50 meter schoolslag.

Delen

Er rust druk op Lecluyse en Vanluchene op het EK klein bad, maar ze kunnen daarmee omgaan

Al is de concurrentie nu een pak sterker: de meervoudig Russische dopingzondaar Efimova mag meedoen, terwijl de Deense Pedersen in tegenstelling tot in 2015 nu wel van de partij is. Opnieuw een Europese titel wordt dus moeilijk, maar minstens eenmaal eremetaal zit erin.

Emmanuel Vanluchene (25) verliet eind 2015 ontgoocheld het EK in Israël: op de 100 meter wisselslag strandde hij toen op 9 honderdsten van brons en ook met de aflossingsploeg greep hij net naast een medaille. De Oostrozebekenaar zint op sportieve revanche en wil op de wisselslag dit keer wél het podium halen.

Fanny Lecluyse.

Fanny Lecluyse. © Belga

Liefst wil hij daar nog een topdrieplaats met de aflossingsploeg aan toevoegen. Met de conditie en gezondheid zit het alvast snor en na het Belgisch kampioenschap klein bad in november, toen hij Timmers tweemaal klopte, zit het ook heel goed in het kopje.

Tong

In 2015 pakte ons land al 5 EK-medailles en de verwachting is dat er minstens een evenaring van dat aantal in zit. Daarvoor rekent de entourage, met onder meer de West-Vlamingen Rik Valcke (coach Vlaamse Zwemfederatie) en Vincent Callewaert (kinesist), op Vanluchene en Lecluyse.

De druk op hen is dan ook niet gering, maar beiden kunnen daar intussen mee omgaan. Fanny Lecluyse kan doen zoals twee jaar geleden en haar tong uitsteken richting camera. Misschien moet Emmanuel Vanluchene ook iets ludieks doen. De Oostrozebekenaar is altijd wel in voor een grapje, we zijn alvast benieuwd...

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!