Vrouwen aan de macht bij CD&V Kortrijk, een goede zaak

Hannelore Vanhoenacker. © Foto KDS
Axel Vandenheede

In Kortrijk wordt Hannelore Vanhoenacker de lijsttrekker van CD&V Kortrijk. Een opvallende keuze van de afdeling: ze kiest voor het eerst in haar geschiedenis voor een vrouw op nummer één en bovendien heeft de Markse nog niet veel politieke ervaring. Maar toch is dit een verstandige keuze van CD&V Kortrijk.

CD&V Kortrijk spreekt liever over een triumviraat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: nummer 1 Hannelore Vanhoenacker krijgt de ruggensteun van Roel Deseyn (2) en Christine Depuydt (3). Dit drietal moet de christendemocraten na zes jaar oppositie weer aan de macht brengen.

Opdoffer in 2012

Een vrouw op één, het is een uniek gegeven bij CD&V Kortrijk: nooit eerder in de geschiedenis van de afdeling stond een vrouw op deze plaats. Maar het is een bewuste keuze van het bestuur. Terecht trouwens en wel om verschillende redenen. Ten eerste hebben de vrouwen bij CD&V Kortrijk zich de laatste jaren echt gemanifesteerd in de gemeenteraad: Hannelore Vanhoenacker als fractieleider en vrouwen als Christine Depuydt en Carol Leleu die regelmatig van zich laten horen, zonder verbittering of rancune.

Hannelore Vanhoenacker heeft zich als fractieleider van CD&V echt gemanifesteerd in de gemeenteraad

Meer zelfs: zij hebben CD&V recht gehouden. Vooral het eerste jaar na de verkiezingen, toen kopstukken als Stefaan De Clerck, Lieven Libeer en Stefaan Bral moesten bekomen van de enorme opdoffer die Open Vld, N-VA en SP.A hadden uitgedeeld. Enkel eerstgenoemde van dit drietal heeft zich de laatste jaren trouwens herpakt en komt regelmatig tussen op gemeenteraden. Samen met raadsleden als Filip Santy, Roel Deseyn en Pieter Soens zorgt hij toch voor mannelijk tegengewicht binnen de afdeling.

Blitzcarrière

Vrouwen aan de macht dus bij CD&V Kortrijk. Omdat voorzitter Jean de Bethune daarenboven benadrukte dat hij veertigers bovenaan de lijst wou zien staan, werd Hannelore Vanhoenacker (45) naar voor geschoven. De Markse kent zo een blitzcarrière in de lokale politiek: ze stelde zich pas in 2012 voor het eerst verkiesbaar, werd meteen fractieleider en wordt nu het grote speerpunt.

CD&V Kortrijk stelde donderdagavond haar spitsentrio voor: Christine Depuydt op 3, Hannelore Vanhoenacker op 1 en Roel Deseyn op 2.
CD&V Kortrijk stelde donderdagavond haar spitsentrio voor: Christine Depuydt op 3, Hannelore Vanhoenacker op 1 en Roel Deseyn op 2.© LO

Veel politieke ervaring heeft Hannelore Vanhoenacker niet, maar door haar sociale engagement weet ze wel wat er leeft in de stad. Bovendien kan ze rekenen op de steun van haar partijgenoten die een uitgebreid netwerk hebben in Groot-Kortrijk. Maar het belangrijkste is dat ze een hedendaagse blik heeft: zij heeft de omwenteling eind 2012, toen CD&V buitenspel werd gezet, vanaf de zijlijn meegemaakt. Revanchegevoelens zijn er bij haar niet, wat een onmiskenbaar voordeel is.

Marketeer Van Quickenborne

Een nieuw CD&V Kortrijk is een feit. Zaak wordt nu om daar de Kortrijkse kiezer van te overtuigen. Een voordeel is dat de christendemocraten nog altijd een grote aanhang hebben in de stad, al zullen ze nieuwe zieltjes moeten winnen om de huidige 15 zetels in de gemeenteraad enigszins te evenaren. Ze zullen ook een gepaste strategie moeten vinden om te kunnen opboksen tegen burgemeester Vincent Van Quickenborne, die een straffe marketeer is. Met een mix van kennis van zaken, een frisse kijk en een belangrijke vrouwelijke touch moet dit alleszins al in theorie kunnen lukken.