“Volkstoelopen in restaurants die vroeger uitsluitend voor senioren bestemd waren”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kookboeken blijven verkopen als zoete broodjes, en wie een tv-carrière ambieert, is met een koksdiploma al half gelanceerd. Maar als je ziet hoe de refters en kantines in de stad dagelijks vollopen, kan je alleen maar vaststellen dat mensen thuis zelf minder en minder koken.

Er worden tegenwoordig massale volkstoelopen gesignaleerd in de buurten van de ruime eetvertrekken die vroeger uitsluitend bestemd waren voor senioren, studenten of ziekenhuisbezoekers. Vorige week nog stond in De Morgen te lezen dat de Vlaamse overheid diende in te grijpen tegen de hordes externe bezoekers in de ambtenarenrestaurants.

Achter het kleine neusbrilletje van Wino Baeckelandt, ceo van Zorggroep Heilig Hart, schuilt een visionair die de trend al lang had zien aankomen. Hij wachtte niet tot de deuren van zijn seniorenrestaurant werden platgelopen. Hij zette ze zelf open. “Het was me eerder al opgevallen dat we hunkeren naar de bedrijfsrestaurants van weleer. Het refteridee is zich buiten de bedrijven aan het verplaatsen.”

Geen tijd of budget

Een goeie zakenman ziet een gat in de markt, terwijl zijn concurrenten alleen een zwart gat ontwaren. Baeckelandt dacht erover na hoe hij de massa hongerigen kon voeden, die niet over de tijd of het budget beschikt om op restaurant te gaan. Zij die ‘s middags thuis of op kantoor hun boterhammen zaten te eten, kunnen nu genieten van een gezonde, warme maaltijd in een decor waarin iedereen zich thuis lijkt te voelen.

“We zullen er met zijn allen gezonder en socialer van worden”

Jong en oud bestempelt ‘Bistro Budalys’ als warm en gezellig. En al is Vork vanuit een heel andere optiek gestart, ook daar zien we dat mensen die anders nooit met elkaar in contact kwamen, nu samen aan tafel aanschuiven.

Het brede publiek

De scholen willen niet achterblijven. Vives en Howest verkondigen graag dat buitenstaanders welkom zijn in hun studentenrestaurants. Howest gaat zelfs nog dat tikkeltje verder. Naar het voorbeeld van Buda Kitchen wordt het restaurant in het nieuwe gebouw in de Sint-Martens-Latemlaan een plek die zich tot het brede publiek zal richten. We zullen er met zijn allen gezonder en socialer van worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier