Op naar rustigere wateren, na woelige zee?

Philippe Verhaest

De Tieltenaar heeft gewikt, gewogen en gekozen. Grote verrassingen en/of aardverschuivingen leverde de stembusslag op zich niet op.

CD&V is wederom afgetekend de grootste partij, N-VA/Open VLD hield, ondanks de woelige bestuursperiode, redelijk stand en Iedereen Tielt – de zelfverklaarde nieuwe wind doorheen de Tieltse politiek – haalt meteen bijna 17 procent binnen.

Grote verliezer is SP.A, dat vier zetels moet inleveren en van fiere meerderheidspartij verschrompelt tot kleine oppositiegroep. Aan Simon Bekaert en Guido Mehuys om de rode kleuren te verdedigen, maar makkelijk zal het niet worden. Els De Rammelaere en de haren van N-VA/Open VLD zijn dan weer het kind van de rekening van de op zijn zachtst gezegd woelige voorbije zes jaar. Het vele interne en zelfs openlijke geruzie heeft de Tieltenaar in het stemhokje beïnvloed. Want zelfs na een hele bestuursperiode relatief stilzwijgend in de oppositie doorgebracht te hebben, katapulteert de burger Luc Vannieuwenhuyze opnieuw naar de eerste plaats van het podium der populairste politici. Van september 2011 tot december 2012 mocht hij de driekleur omgorden, maar dat is blijkbaar voldoende om ruim 4.000 Tieltenaren ervan te overtuigen dat hij, en niemand anders, de beste keuze is om burgemeester te worden.

“Vraag is of ‘oude geliefden’ SP.A en N-VA/Open VLD elkaar in de oppositie zullen terugvinden”

De nog ovenwarme coalitie met Iedereen Tielt (en Groen) lag al vast van voor de uitslag van de verkiezingen bekend was. Een blinde zag dat de huidige coalitie geen verdere toekomst meer had en zondagavond was ook duidelijk dat dit mathematisch niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Iedereen Tielt lijkt zo de grote winnaar van #VK18 te zijn geworden. De voorbije jaren mee aan het roer in een stadsbestuur met een erg hobbelig parcours en nu in zee met de ‘traditionsverein’ CD&V. Die brandt van ambitie om het roer weer in handen te nemen en het Tieltse schip naar rustigere wateren te gidsen. Maar dat er vanuit de oppositie vanaf januari stevig weerwerk geboden zal worden, lijkt ons evenzeer duidelijk. Alleen is de vraag of de ‘oude geliefden’ SP.A en N-VA/Open VLD elkaar aan de andere kant van de tafel wél zullen vinden…