Nog eens zes jaar bekvechten, daar heeft geen enkele Tieltenaar een boodschap aan

© Foto Belga
Philippe Verhaest

Makkelijk waren ze niet, de voorbije zes jaar voor politiek Tielt. De eerste clusterbom werd al op zondag 14 oktober 2012 over Tielt losgelaten: CD&V aan de kant, N-VA/Open VLD en SP.A/Groen namen samen het roer over.

Fast forward naar 2018 en er is opnieuw veel, héél veel veranderd op het Tieltse Schoon Verdiep. Het rood-groene kartel is niet meer en twee uitgesproken liberale boegbeelden hebben zich aangesloten bij de nieuwe onafhankelijke partij Iedereen Tielt. Waar de heren en dames schepenen en burgemeester op 2 januari 2013 met de neuzen in dezelfde richting aan de rit/het avontuur begonnen, staan die nu in alle mogelijke windrichtingen. En de oppositie – louter uit CD&V’ers samengesteld – heeft zes jaar lang fel tegengas gegeven.

Toekomst van de collegesite?

De splijtzwammen van de voorbije legislatuur zijn amper te tellen. De nood aan nieuwe jeugdlokalen, het verouderde zwembad, de asbestplaag van het Gildhof en – als kers op de taart – het onwaarschijnlijke verhaal rond de toekomst van de collegesite. De plannen voor het bijna twee hectare grote terrein in het hart van de Europastad hebben het schepencollege definitief uit elkaar gedreven. Pijnlijk, want er werd ook veel góed werk geleverd. De halvering van de stadsschuld, om maar iets te noemen.

Feit is dat verkiezingszondag in Tielt rázend spannend wordt. Wie straks met wie het bed zal delen, geen mens durft er zijn maandwedde op in te zetten. CD&V is erop gebrand om de macht, na zes lange jaren in de politieke woestijn, weer te grijpen en Luc Vannieuwenhuyze hoopt om straks opnieuw de zo felbegeerde driekleur te kunnen omgorden. Maar ook Els De Rammelaere zal zich niet zomaar gewonnen geven…

Goeie ‘menage’

En dan is er nog Iedereen Tielt, dat vanuit het niks meteen als een serieuze uitdager moet beschouwd worden. Maar wat wél al duidelijk is: straks moet de nieuwe coalitie op zijn minst iets beter haar best doen om goed samen te werken. Nog eens zes jaar bekvechten, daar heeft geen enkele Tieltenaar een boodschap aan. Een boeiend en soms amusant kijkstuk levert het wel op, getuige de uitverkochte voorstellingen van de Tieltse Revue. Maar misschien moeten de politici de uitspraak van de stadsarbeider op het einde van ‘t Ringland goed in hun oren knopen: ‘Komt nekeer allemaele overeen.’ Met een goeie ‘menage’ kan je immers bergen verzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier