“Mijn mond is in 6 maanden Kortrijk al meer opengevallen dan de voorbije 6 jaar in Brussel”

Carl Devos
Carl Devos Politicoloog en UGent-ambassadeur in West-Vlaanderen

De eerste zes maanden als ‘ambassadeur’ van de UGent in West-Vlaanderen zijn voorbij gevlogen. Een zaak is na deze inrijperiode alvast duidelijk: het is een bijzonder boeiende uitdaging. En er is al heel wat in beweging gebracht.

Op Campus Oostende wordt naast onze incubator Greenbridge naarstig aan de sleeptank en de golfbak in het nieuw maritiem onderzoekscentrum gebouwd. Daardoor kunnen we op termijn investeerders aantrekken die er, rond en in dat onderzoekscentrum, met de wereldvermaarde specialisten van de UGent kunnen samenwerken. Binnen de incubator Greenbridge worden nieuwe activiteiten ontwikkeld, en neemt de aanwezigheid van UGent-medewerkers toe. Die gestaag verhoogde aanwezigheid van UGent op de site toont dat het de universiteit menens is om in Oostende een nieuw technologiepark te bouwen rond Blauwe Groei. Ondertussen werken we met onze onderzoeksdirecteur aan een studie en plan om het technologiepark in de komende jaren te ontwikkelen. Samen met de haven, stad en provincie.

Mijn mond is de voorbije zes maanden in Kortrijk meer opengevallen dan de voorbije zes jaar in Brussel

Op Campus Brugge lopen heel wat nieuwe vacatures en medewerkers. In het najaar wordt de ploeg nog versterkt, heel wat studenten van over de hele wereld werken er verschillende maanden als stagiairs. Na enkele jaren stilte bij de afdeling van de VN-universiteit in de gebouwen het Grootseminarie, is er weer veel leven in de brouwerij. Het Grootseminarie is het diocesaan huis voor opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst, een verdieping hoger zorgen de UGent en VUB samen met de Vlaamse overheid binnen het VN-huis voor de opleiding en permanenten vorming van bedienaars van de sociale wetenschap. In het najaar valt nog meer volk uit de faculteiten politieke en sociale wetenschappen, economie en rechten te verwachten. Dat team zal er ook studiedagen en congressen organiseren. Samen met het nieuwe KULAB, achter het station, is deze campus het bewijs dat Brugge eindelijk ook een universiteitsstad geworden is. Het was de enige provinciehoofdplaats die dat nog niet was, we moesten tot 2017 wachten vooraleer de geschiedenis eindelijk gecorrigeerd werd.

Op Campus Kortrijk werken we met de industrieel ingenieurs aan een interne denkoefening om onze speerpunten duidelijker af te bakenen en nadien ook te communiceren. Met de onderwijsdirecteur kijken we ook hoe de samenwerking met de industrieel ingenieurs op Campus Schoonmeersen in Gent kan verbeteren. We vergaderen in Kortrijk met Howest om op onze gezamenlijke campus voor de studenten en het personeel van de faculteit bio-ingenieurs labo’s te renoveren, en om voor de studenten en het personeel van de faculteit ingenieurs het Industrieel Design Centrum uit te breiden. Naast het huidige gebouw kopen we groot stuk grond om, vanaf 2019, samen met anderen te bouwen aan een toonaangevend onderzoekscentrum (veg-i-tech) voor de in onze streek zo belangrijke agro-industrie. Dat gebouw moet bijdragen tot de verdere ontwikkeling van Kortrijk Weide, die een ware gedaantewisseling zal ondergaan. Later komt er nog een ander nieuw gebouw van UGent op dat domein.

Ondertussen zitten we met overheden en sociale partners, met bedrijven en onderwijsinstellingen rond de tafel om via allerlei samenwerkingen de speerpunten van de UGent in West-Vlaanderen en de noden van de provincie maximaal op elkaar af te stemmen. Met de belangrijke steun van de West-Vlaamse excellenties in de Vlaamse regering.

Het was niet enkel een zeer boeiend maar ook een nuttig half jaar. We zijn nog bezig met de fundamenten, veel moet later volgen. Wat me evenwel het meest bijgebleven is, zijn de vele gedreven slimmeriken die ik overal tegenkom. We hebben een uitstekend menselijk kapitaal in West-Vlaanderen. Mijn mond is de voorbije zes maanden in Kortrijk meer opengevallen dan de voorbije zes jaar in Brussel, als ik de onderzoekers op Campus Kortrijk, of collega’s die aan Campus Oostende meewerken, over hun onderzoek en vondsten hoor spreken. Daar zitten ontzettend veel verborgen schatten. Toen ik onlangs met onze nieuwe directeur communicatie en marketing door Campus Kortrijk wandelde, hadden we na 500 meter al drie schitterende persverhalen. Veel daarvan is nog onbekend bij het brede publiek, studenten of ondernemers. Een opdracht voor na de vakantie. Geniet ervan!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier