Met deze beslissing rond SW Harelbeke schept de bond een vervaarlijk precedent

© VDB
Wouter Vander Stricht

SW Harelbeke wordt door de bond veroordeeld tot degradatie naar eerste provinciale, waar het volgend seizoen met 12 punten onder nul moet starten. Een geldboete er bovenop. En waarom ? Omdat iemand die niet aangesloten is bij de club SW Harelbeke schuldig is bevonden aan een ‘poging tot omkoping’. Een eenmansactie verklaart de man zelf, de bond oordeelt blijkbaar anders.

Eigenlijk is het kolder van de bovenste plank, maar in Harelbeke voelen ze nu wel de gevolgen. Of dreigen ze die te dragen, want ze gaan verdere stappen ondernemen. Even terug naar 22 november. In aanloop naar de altijd woelige derby tussen OMS Ingelmunster en SW Harelbeke acht Laurens Monteyne zijn moment gekomen. Niet enkel laat hij een doos uitwerpselen bezorgen aan de ‘bevriende’ voorzitter van Ingelmunster, hij benadert ook hun doelman. Laurens Monteyne is de man (Meubelen Astrid, ‘goedkoper is strafbaar’) die zich de jongste jaren van club naar club verplaatste. Nooit is hij ergens aangesloten of bekleedt hij een officiële functie. Je bent zeker dat hij komt, je bent al even zeker dat hij vrij snel weg is na het zoveelste akkefietje.

Monteyne is een man met een mening. Eigengereid, het botst al snel eens. Zijn zoon speelt bij de jeugdploegen van SW Harelbeke en daar werd hij dus al eens vaker gesignaleerd. Als sponsor steekt hij her en der een handje toe, maar de man is ook een echte voetballiefhebber. Je ziet hem niet enkel in de tribune bij SWH, maar dit jaar spotten we hem ook al bij KV Kortrijk, Winkel Sport, KFC Izegem, FC Gullegem…

Logica toch wat zoek

En het mag gezegd, hij heeft wel kaas gegeten van voetbal. Zelf speelde hij nog bij de jeugd van RSC Anderlecht, een blessure noopte hem te stoppen. In de voorbije twee decennia trok hij van hot naar her. Wat doet hij dan wel wanneer hij eigenlijk geen functie opneemt : hij tipt een speler en vaak helpt hij ook financieel om die al dan niet binnen te halen. Ook in zijn thuisgemeente Ingelmunster was hij een tijdlang actief en daar had hij blijkbaar nog een openstaande rekening. In aanloop naar de derby had hij de Ingelmunsterse doelman Bram Paepe gecontacteerd. Wat sms-verkeer waar Paepe zich beter niet mee had ingelaten. Uiteindelijk geeft Paepe dit ook toe aan zijn trainer Joost Malfait, die de club verwittigt en waarop OMS Ingelmunster klacht indient bij de bond. OMSI zegt Paepe onvoorwaardelijk te steunen, maar uiteindelijk komt het toch tot een breuk. Na een geheim overleg waarvan enkel de direct betrokkenen op de hoogte waren, blijkt Monteyne kort na die bijeenkomst al weet te hebben. Er is een lek. Paepe vermoedt men bij OMSI, de speler wordt ontslagen. De doelman, die voor het volgende seizoen al bij FC Knokke had getekend, wordt voor één jaar geschorst. In beroep wordt hij vrijgesproken.

Daarom waarschijnlijk dat men er bij SW Harelbeke goede hoop op had, dat ook zij vrijgepleit zouden worden. Want anders dan Paepe waren zij niet rechtstreeks betrokken in de zaak. Monteyne geeft zelf toe dat hij dit in zijn eentje deed, dat het Harelbeekse bestuur van niks op de hoogte was. Maar toch straft men de club. De logica is hier volgens ons toch wat zoek. Ofwel moeten er bezwarende elementen zijn waar wij geen weet van hebben.

Eeuwige cavalier seul

Waar kan dit toe leiden ? Stel je nu eens voor. Sponsor X raakt gebrouilleerd met een club, wil die nog eens een loer draaien, stuurt enkele smsjes naar spelers van andere clubs en die brengen dit uit naar de bond. De meldingsplicht zoals dat heet. Dan moet ploeg Y, zonder dat het bestuur van iets op de hoogte was, het gelag betalen. Een gevaarlijk precedent, schept de bond. We begrijpen uiteraard de bondsmensen ook wel dat ze dergelijke zaken moeten uitspitten tot op het bot. En wanneer iemand een poging tot omkoping wil ondernemen, zullen ze uiteraard de voorzitter niet zenden, maar een stroman. Maar in West-Vlaamse (voetbal)middens kent iedereen Laurens Monteyne wel. De man speelt al zijn hele leven cavalier seul en dat Harelbeke moet zakken, daar zal hij ook wel niet zijn slaap voor laten.

Nog dit : waarom duurt weer allemaal zo lang. SW Harelbeke zit nog in de eindronde, speelt zondag overigens bij Hamoir. In feite kunnen ze nog promoveren naar derde klasse… en dan opnieuw zakken. SW Harelbeke zal – uiteraard – niet bij de pakken blijven zitten. De club voelt zich gepakt. Er is niet enkel het eerste elftal, maar Harelbeke beschikt ook over een gelauwerde jeugdwerking. De burgerrechtbank wenkt, bij Harelbeke hopen ze gelijk te halen. Anders telt eerste provinciale straks 17 ploegen en is het Harelbeekse voetbal een ferme kater rijker.

Oh ja, Laurens Monteyne is drie jaar geschorst. Maar dat raakt zijn kouwe kleren niet. Hij neemt toch nooit een functie op bij de bond. Alsof je een man met een chauffeur zijn rijbewijs afpakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier