Jong VLD Kortrijk reageert op actie ABVV

"Met dit wetsvoorstel willen de liberalen die 50 dagen omzetten in minimaal 400 uren, zodat je geen dag verliest, maar slechts de uren die je gewerkt hebt." © iStock
Maarten Vander Stichele
Maarten Vander Stichele Voorzitter, Jong VLD Kortrijk

Jong Open VLD reageert op de actie tegen het wetsvoorstel om studentenarbeid te vereenvoudigen, die de ABVV-jongeren woensdag aan Kinepolis Kortrijk hielden.

De vakbondsjongeren van het ABVV voeren deze namiddag actie aan de Kinepolis te Kortrijk. Hun actie richt zich tegen een wetsvoorstel van volksvertegenwoordigers Egbert Lachaert, Nele Lijnen en Vincent Van Quickenborne om studentenarbeid te vereenvoudigen. Momenteel kunnen studenten gedurende maximaal 50 dagen per jaar werkenwaarbij er van hun loon enkel een kleine solidariteitsbijdrage (2,71% van het brutoloon) wordt afgetrokken in plaats van de veel hogere RSZ-bijdrage (13,07% van het brutoloon). Op ?1000 loon houdt zo’n jobstudent dus maar liefst ?103,6 extra over.

Het probleem is echter dat de administratie momenteel rekent in dagen. Stel dat je een namiddag vrij hebt en je ziet het wel zitten om enkele uren de drukke terrassen te bedienen, dan verlies je op papier een hele dag. Als werkgever vind je dan weer niemand die ‘slechts’ enkele uren wil komen werken, waar men zeker in de horeca om smeekt.

“De ABVV-jongeren vergeten dat het juist de jongere is die veel vrijer kan kiezen voor welke uren hij tekent en voor welke niet”

Met dit wetsvoorstel willen de liberalen die 50 dagen omzetten in minimaal 400 uren, zodat je geen dag verliest, maar slechts de uren die je gewerkt hebt. Het gevolg is dat studenten veel efficiënter kunnen omspringen met hun uren en dat werkgevers veel gemakkelijker iemand kunnen vinden die voor een korte termijn kan bijspringen.

De ABVV-jongeren zien die flexibiliteit echter als een bedreiging en willen de huidige tewerkstelling voor minimaal 3 uur behouden. Ze stellen dat jongeren anders zullen worden ‘uitgeperst’, want werkgevers ‘gaan hen nu op elk uur van de dag kunnen optrommelen, wanneer het hen uitkomt’. Ze vergeten hierbij dat het juist de jongere is die veel vrijer kan kiezen voor welke uren hij tekent en voor welke niet.

Jong VLD Kortrijk vindt het dan ook bijzonder jammer dat uitgerekend de jongeren van het ABVV pleiten voor het oude systeem. We kijken juist naar hen om de vakbonden binnen te loodsen in de 21e eeuw en om mee na te denken over hoe we studenten nog meer vrijheid kunnen geven in het combineren van hun werk- en studietijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier