28/07/17 om 08:05 - Bijgewerkt om 08:31

Jeugdproducten KSV Roeselare tegenover elkaar in Antwerp - Anderlecht

De competitie in eerste klasse A wordt vanavond afgetrapt met een affiche om 'U' tegen te zeggen. Antwerp ontvangt op de Bosuil straks kampioen RSC Anderlecht. Twee West-Vlamingen en ex-clubgenoten staan tegenover elkaar in competitie : Leander Dendoncker - de man van 38 miljoen - en Jannes Vansteenkiste - de verrassing in de Antwerpse basiself - kregen een groot deel van hun jeugdopleiding bij KSV Roeselare.

Jeugdproducten KSV Roeselare tegenover elkaar in Antwerp - Anderlecht

Is Dendoncker bezig aan zijn laatste weken bij RSC Anderlecht of kan paars-wit hem overtuigen nog een jaartje te blijven? © BELGA

Het moet nog augustus worden en daar is ze weer : onze vaderlandse competitie. Veel te vroeg uiteraard, maar dat is een andere discussie. De 16 teams die er dit weekend aan beginnen, kunnen er tegen eind volgende maand compleet anders uitzien, maar dat zijn nu eenmaal de wetmatigheden van ons hedendaagse voetbal.

Terwijl de helft van de West-Vlaamse bevolking nog in vakantieroes verkeert, is het Europese voetbal al op gang geschoten. Dat leerde ons dat Club Brugge nog wat werk voor de boeg heeft. De nieuwe trainer Ivan Leko kreeg de niet te onderschatten taak in de voetsporen te treden van ene Michel Preud'homme. Je moet het Leko toegeven: hij durft alvast keuzes maken. Maar ook voor Club Brugge geldt: hoe ziet de ploeg er straks uit ? Wat als Izquierdo, Engels, Denswil,... straks vertrekken. Club deed nog geen 'wow'-transfers, maar wellicht wacht men in de bestuurskamer op de centen van de transfers van voornoemde spelers. Ongetwijfeld zal het lijstje met kandidaat-versterkingen al klaar liggen. Maar er mag - zeg maar moet - nog iets bij bij deze Club-selectie of er wacht Club Brugge een moeilijk seizoen.

De nederlaag van KVO in Marseille voelde aan als een halve overwinning

Het AA Gent van Hein Vanhaezebrouck, Birger Verstraete en Brecht Dejaegere versterkte zich ook onder meer met topaankoop Andrijasevic en hoopt top drie te spelen, vorig jaar haalde men met de hakken over de sloot play-off 1. Ook daar leerde het Europees avontuur dat er nog heel wat werk aan de winkel is, maar Vanhaezebrouck is er de man niet naar snel te panikeren.

Bij KV Oostende verloor men zopas met 4-2 op Marseille, maar dat voelde aan als een halve overwinning. Wat de ploeg daar liet zien was meer dan aardig en dat tegen een Franse en gewezen Europese topper. Opvallend daar: het bankzitterstatuut van topaanwinst Nicolas Lombaerts. Al kwam die de jongste maanden bij Sint-Petersburg niet veel van de bank en moet hij nog wat conditionele achterstand wegwerken. KVO heeft zich ondertussen als sympathieke ploeg weten op te werken tot de top van het Belgische voetbal, maar nu wordt er ook telkens verwacht dat ze play-off 1 halen.

Dury mag opnieuw bouwen, ook bij KVK herbeginnen

SV Zulte Waregem doet het dan wel met (meer) dan een elftal nieuwelingen. Francky Dury mag opnieuw bouwen en dat zonder zijn kapitein Mbaye Leye, die nog op een transfer zit te azen nadat hij zichzelf onmogelijk maakte binnen de club. Je moet het Dury toegeven: hij slaagt er telkens in om van een groep jongeren en huurlingen vrij snel een ploeg te smeden, ook van hen wordt verwacht mee te strijd om een stek binnen play-off 1.

Ook bij KV Kortrijk is het opnieuw herbeginnen. Topschutter Saadi is naar Strasbourg vertrokken, de nieuwe trainer Anastasiou wil en zal zijn eigen accenten leggen. Na een dramatische terugronde vorig seizoen was eigenlijk wel opvallend dat de club nooit in de problemen kwam. Nu begint men aan het tiende opeenvolgende seizoen in de hoogste klasse en naar verwachting wordt KVK weer een degelijke middenmoter.

Delen

Vansteenkiste versus Dedoncker : twee West-Vlamingen in competitie-opener Antwerp-Anderlecht

En ook bij de andere eersteklassers zijn wel wat West-Vlamingen actief. De ene al bekender dan de andere. Maar op de openingsspeeldag is het dus uitkijken naar het duel tussen Antwerp en Anderlecht. Twee traditieclubs, een mooie affiche dus. 'Den Antwerp' is na 13 jaar terug op het hoogste niveau en doet dat met de nodige ambitie. Aan de aftrap bij Antwerp vanavond wordt ene Jannes Vansteenkiste verwacht. Opvallend, want de Lendeledenaar kreeg eerder te horen naar een andere ploeg te mogen uitkijken. Blijkbaar kon hij tijdens de voorbereiding toch trainer Bölöni overtuigen en start hij als linksachter en rechtstreekse tegenstander van de Roemeense international Chipciu.

Jannes Vansteenkiste bleef hard werken en staat vanavond normaliter met Antwerp aan de aftrap in de competitie-opener tegen Anderlecht.

Jannes Vansteenkiste bleef hard werken en staat vanavond normaliter met Antwerp aan de aftrap in de competitie-opener tegen Anderlecht. © BELGA

Jannes Vansteenkiste (24) speelde in de jeugd bij KSV Roeselare vooraleer hij er weggeplukt werd door Club Brugge. Leander Dendoncker (22) was ook actief op Schiervelde, waar RSC Anderlecht hem op het spoor kwam. Twee talentvolle jongens uit de Mandelstreek. Hun parcours liep totaal verschillend. Vansteenkiste bleek net te licht te wegen voor Club Brugge, maar gaat bij Antwerp nu zijn vijfde seizoen tegemoet. Hij werd wat afgeremd door blessures en was daardoor vorig jaar ook geen titularis. Maar nu hij op de nominatie stond te mogen vertrekken, vocht hij terug. Al worden bij Antwerp straks ook nog wat inkomende transfers verwacht. Maar dit nemen ze Vansteenkiste niet meer af!

Het verhaal van Leander Dendoncker is dan meer bekend. Er wordt nu al een prijskaartje van 38 miljoen op zijn hoofd gekleefd. De Passendalenaar zou op het lijstje van Manchester United figureren. Het kan dus zijn dat hij aan zijn laatste weken bij paars-wit bezig is, al hopen ze daar hem nog een jaartje in Brussel te kunnen houden.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!