Open Brief
Opinie

09/11/18 om 20:05 - Bijgewerkt op 14/11/18 om 11:25

Hoog tijd voor nuance: Wetenschappelijke waarheid over vlees als voedingsmiddel

Naar aanleiding van de polemiek rond de Week van de steak-friet bundelen de professoren Frédéric Leroy (VUB), Ilse Fraeye (KUL) en Stefaan De Smet (UGent) hun visie in deze opinie.

Ondanks het feit dat vlees evolutionair en historisch van enorm belang is geweest voor de mens, en ook op die manier steeds naar waarde werd geschat, lijkt dit imago in het hedendaagse Westerse discours helemaal op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt voorgesteld als iets dat ziekte brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. De huidige negatieve berichtgeving over vlees is ook veelal ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt nu ook de "week van de steak-friet" als niets minder dan regelrechte blasfemie aanzien en wordt er zelfs gepleit voor een sin tax, waarbij vlees belast dient te worden om verder onheil te vermijden. Boetedoening, zeg maar.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!