Geen hoge pet

Johan Sabbe

De bedoelingen zijn zonder twijfel edel, maar ik loop niet warm voor statiegeld op petflessen en blikjes.

Ik heb er geen hoge pet van op – om me aan een flauwe woordspeling te bezondigen. Waarom? Omdat ik me bij het eventuele invoeren van statiegeld het slachtoffer voel van zij die onzorgvuldig met afval omspringen. Zij zijn de rotte appels en ik ben de pineut. Zij lappen alle fatsoen aan hun laars en ik mag door hun schuld het vuur uit mijn sloffen lopen richting inzamelpunt. Al zou wellicht op de eerste plaats mijn lieftallige vrouw de rol van dupe op zich nemen.

Geloof me op mijn eerstecommuniezieltje: nog nooit – juist ja, nog nooit – heb ik een blikje of een petfles ergens achteloos achtergelaten, laat staan op straat of in een plantsoentje gegooid. Maar als er straks toch statiegeld op die dingen wordt ingevoerd, moeten mijn vrouw en ik net zo goed als de eerste de beste zwerfvuilkampioen naar een inzamelpunt zeulen met lege blikjes en plastic waterflessen. En krijgen we een hele reglementering en alle bijhorende gedoe over ons heen zonder ooit in de fout te zijn gegaan.

Ik wil wél blikjes en petflessen uit de blauwe PMD-zakken wegfilteren en in aparte zakken sorteren, als daar een zinvol argument voor is. Maar daar heb je geen statiegeld voor nodig. Al besef ik natuurlijk dat sommige mensen aan het handje gehouden moeten worden en geldverlies de beste stok achter de deur is opdat ze zich enigszins zouden gedragen. Maar als ik dan toch even een blik in de toekomst mag gooien – mijn tweede flauwe woordspeling bovenhalend? Ik vrees dat het statiegeld het zwerfvuil helaas niet uit de wereld zal helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier