“EFC-Etixx won niet, maar donderdag is er weer koers”

Tom Vandenbussche

Verrassing alom na afloop van het PK voor beloften in Baliebrugge-Ruddervoorde. In de kopgroep van tien zaten vier renners van EFC-Etixx, maar finaal stond er niemand van de sterkste ploeg op het podium.

We moeten eerlijk zijn: de troepen van Wim Feys en Michel Pollentier maakten er, gesteund door regen en wind, een spectaculaire race van. Maxime Farazijn en Matthias Vandewalle verschenen al na 25 km in de frontlinie, ruim na halfkoers gevolgd door Christope Noppe, Benjamin Declercq en Jordi Warlop. Op dat moment telde de kopgroep 21 renners, waarvan bijna een vierde bevolkt werd door de groenzwarte troepen. Dat één van hen zou winnen, stond toen al vast. Althans, dat dacht iedere aanwezige wielerliefhebber toch.

In een prangende finale liep het echter verkeerd. Met dank aan de sterke tandem van Team 3M: Emiel Vermeulen en Martijn Degreve, twee renners die in het verleden nog voor EFC reden. Laatstgenoemde, na een zitvlakoperatie aan zijn eerste wedstrijd van het seizoen toe, ging er op 20 km alleen vandoor en dwong het viertal tot een krachtenslopende achtervolging. Het was pas op vier km van de streep dat Vandewalle er met een ultieme inspanning kon voor zorgen dat de vicewereldkampioen bij de juniores in 2011 weer gegrepen kon worden. Exit Vandewalle, maar ook Declercq en Noppe hadden zich volledig gegeven. En oppertroef Farazijn, ook al een hele dag in het offensief en na enkele mindere weken niet meer in de blakende vorm van maart, kwam finaal te kort om het puike werk af te maken. Geen schande. Vermeulen won (zeker ook met dank aan Degreve!) voor Soenens en Myngheer, die beiden eveneens op een uitstekende wedstrijd konden terugblikken.

Na vier opeenvolgende zeges was de gemiste titel het nieuwsfeit van de dag. Maar geen ramp. Het PK mag dan wel een speciale sfeer oproepen, het is en blijft een provinciale koers. Donderdag wacht alweer een andere koers voor Farazijn en co: de Essor Breton, een vierdaagse in Frankrijk waar vorig jaar de ploegentijdrit werd gewonnen. Voor de anderen is er komende zondag de Ardense Pijl, de misschien wel mooiste wedstrijd van het jaar op Belgische bodem. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier