Een vangnet met de kracht van een trampoline

Bruno Vanhove, de oudste van de zesling. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een buitenbeentje was." © Davy Coghe
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het is een opmerkelijk verhaal. Dat van Bruno. Een dertiger met een visuele handicap én één van ‘De Zesling van Blankenberge’.

De zesling haalde één keer de kranten en de tv, daarna vonden de ouders dat het voor iedereen beter was uit de spots te blijven. Tot vandaag. Tot een van de kinderen beslist om deel te nemen aan de verkiezingen. Dat hij hun verhaal nu wel vertelt, heeft alles te maken met de hulp die het jonge gezin dertig jaar geleden mocht ervaren. Natuurlijk waren er links en rechts mensen die bijsprongen. En ongetwijfeld zullen bij zulke gebeurtenissen ook wel serviceclubs hun handen uit de mouwen hebben gestoken. Allemaal goed en wel, maar daar hadden ze het niet mee gered. Nee, de jonge Bruno maakt van de gelegenheid – zijn politieke entree – gebruik om ons systeem van sociale zekerheid te lauweren. En dat hij zich daarom – voor alle zekerheid – aansluit bij de SP.A hoeft niemand te verwonderen.

Maar… onze sociale zekerheid is niet van de ‘sossen’ om het nu maar eens cru te stellen. Ze is van ons allemaal, van de brede samenleving. We dragen per slot van rekening allemaal bij om die ‘verzekering’ te financieren. Het is goed om weten – en politici willen dat wel eens vergeten – dat onze sociale zekerheid niet alleen een zaak is van werkgevers, of van werknemers of van politici. Ze is van ons allemaal.

Voor heel wat mensen is die sociale zekerheid een vangnet – bij calamiteiten in een carrière, die iedereen kunnen overkomen – voor anderen is het net van regeltjes waarover ze dreigen te struikelen en waardoor ze zich in hun lust om te ondernemen gehinderd voelen.

Onze sociale zekerheid is niet van de ‘sossen’, maar toch…

Maar in het beste geval is het natuurlijk geen van beide. En werkt sociale zekerheid als een soort trampoline: een systeem van middelen en mensen die anderen er niet alleen bovenop, maar vooral ook vooruit helpen om er op eigen kracht te komen. Geen systeem dat mensen afhankelijk houdt en verslaafd laat raken aan bijstand. Wel een systeem dat mensen weer in zichzelf laat geloven en op die manier motiveert om het beste uit zichzelf boven te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier