Denken zoals ik zelf wil

Johan Sabbe

Ik wéét dat de gemiddelde mens op z’n zachtst gezegd niet wakker ligt van de politiek. En dat velen de politiek standaard vereenzelvigen met zakkenvullerij en geritsel.

Plus: dat de kennis van het politieke wereldje bedroevend laag is. Dat wéét ik allemaal en toch blijft het me verbazen. Want de politiek is van cruciaal belang voor ons allemaal. Veel meer dan sommigen denken, bepaalt de politiek ons leven van elke dag.

Ik heb die politieke interesse dus wél, al zou ik zelf nooit aan politiek willen doen, zelfs niet mocht ik ertoe in staat zijn. Ik vind het politieke midden een te hard milieu. En nu ik via de krant al bijna veertig jaar het plaatselijke politieke reilen en zeilen volg, zou ik bang zijn om niet meer te mogen denken zoals ik zelf wil. Angstig om volgzaam te moeten zijn, ook in kwesties waar ik niet achter sta.

De Torhoutse CD&V heeft vorige zondag, op één naam na, haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober bekendgemaakt. En daarmee als eerste lokale partij de aftrap voor de campagne gegeven. Het lijkt erop dat de andere partijen daar nog niet klaar voor zijn, omdat hun lijst nog niet is volgelopen. Laten we niet vergeten dat het niet vanzelfsprekend is zeker niet voor een kleinere partij om zevenentwintig mensen te vinden die zich kandidaat willen stellen, dan nog keurig verdeeld over de twee geslachten. Want als we het dan toch even over de ‘postjes’ mogen hebben: er zijn er straks minder te verdelen. Vooral omdat de OCMW-raad verdwijnt. Wat de kans op een politiek mandaat gevoelig doet afnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier