Thomas Bailleul
Thomas Bailleul
advocaat
Opinie

29/09/17 om 07:00 - Bijgewerkt om 09:44

De werkstraf werkt, maar het geheel moet nog wat verfijnd worden

Het aantal werkstraffen in onze provincie neemt flink toe. Een positieve trend. Op voorwaarde echter dat het systeem slim wordt toegepast. En daar knelt soms het juridische schoentje. Een verkeerszondaar hoort geen pintjes te tappen in de cafetaria van een vzw. I kid you not: een voorbeeld uit het leven gegrepen. Pijnlijk. Daarom zou ik toch enkele basisvoorwaarden koppelen aan een werkstraf.

Vooreerst moet het om lichtere misdrijven gaan. Een kruimeldief zet je best niet samen met zware criminelen of de gevangenis wordt leerschool. Voorts moet er een link zijn tussen taakstraf en misdrijf. Liefst eentje waarbij de veroordeelde geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn misdrijf. Werkstraffen mogen tot slot ook best iets zwaarder worden. Zeg maar: afschrikwekkender. Meer uren, dus. Gegoten in een strak uurrooster, met stipte aanvangsuren. Het is en blijft tenslotte een straf die je, weliswaar in een gunstregime, moet uitzweten. De delinquent mag niet de indruk krijgen dat hij er goedkoop v...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!