De terugkeer van de slager

© (Foto iStock)
Iris Cornette
Iris Cornette Directeur Slagerijschool Ter Groene Poorte

Het beroep van slager stond de laatste jaren erg onder druk – en bij verlenging daarvan ook de opleiding die de slagers van morgen vormt.

Samen met mijn voorgangers zag ik, als directeur van één van de meest gerenommeerde slagerijscholen van het land bij de start van het schooljaar jarenlang minder leerlingen aan de schoolpoort voor de opleiding tot slager. Vandaag is dat, voor het eerst in jaren, anders en zien we een stijging van het aantal leerlingen in de slagerijschool. Het ziet er naar uit dat er een kentering onderweg is.

Die stijging lijkt verrassend: het vak van slager is de laatste jaren bijna een risicoberoep geworden. Net voor de zomer regende het berichten dat slagers aangevallen werden, of hun zaken gevandaliseerd door actiegroepen. Dat zal je niet vlug zien bij een bakkerij… En toch is het beroep van slager vandaag een ontzettend aantrekkelijk beroep: een moderne slager houdt de vinger aan de pols, kent de nieuwste technieken, heeft oog voor alternatieve producten en weet dat hygiëne en voedselveiligheid absolute prioriteiten zijn.

De slager is dus helemaal terug. Er is zelfs een heuse war for talent voor onze slagers: werkzekerheid troef. En dat zonder erkenning als knelpuntberoep. Onze afstuderende leerlingen vinden dan ook allemaal zonder probleem een mooie werkplek. Spek voor onze bek dus. België is niet voor niets koploper in Europa voor charcuterie. Vlees is en blijft een fantastisch product dat al eeuwen lang met liefde en veel vakkennis wordt gemaakt. Laten we vooral niet vergeten dat nog steeds 99% van de bevolking graag vlees eet! Hoog tijd dus om het terug de erkenning te geven waar het recht op heeft.

Dat vlees een nutritioneel hoogstaand product en een heel belangrijke bron van eiwitten is voor ons lichaam wordt vaak niet verteld. Ook het ijzer in het vlees wordt het best opgenomen door ons lichaam, beter dan dit van andere plantaardige bronnen. Dat iedereen nood heeft aan vitamines krijgen we ingelepeld van kinds af aan. Met vlees als hofleverancier van vitamine B12 krijgen we zo een goeie dosis binnen voor ons lichaam. Vlees bevat van nature uit geen suikers en is dus suikerarm. De suikers die worden toegevoegd aan de vleeswaren zijn een voedingsbron van goeie micro-organismen die ervoor zorgen dat uw gedroogde ham of salami zo lekker smaakt en een zacht mondgevoel heeft. Met als resultaat dat de suikers volledig weg zijn in het eindproduct.

Onze slagerijschool is alvast weer vertrokken om een nieuwe lichting klaar te stomen. Die nieuwe leerlingen mogen rekenen op een boeiende opleiding die een vergaande historiek van vakkennis verzamelt en combineert met innovatie. Want de tijd van de eenheidsworst is al lang verleden tijd. Een slager vandaag zit ook in R&D en ontwikkelt eigen creaties. Dat is logisch want de consument is kritischer op wat er op zijn bord terechtkomt en zoekt voortdurend naar een diverser aanbod.

Vlees moet nog vaker hand in hand gaan met vegetarische alternatieven in de toonbank

Dat trekken we ook door naar de schoolbanken. We vormen onze slagers tot een moderne culinaire slager zodat dit ook tot uiting kan komen in de winkel. Vlees moet nog vaker hand-in-hand gaan met vegetarische alternatieven in de toonbank. Slagers kunnen hun traditionele beroepsfierheid en ambachtelijke kennis creatief toepassen op een volledige nieuwe markt. De expertise en tools zijn sowieso aanwezig. Straks koopt u uw wekelijkse veggieburger gewoon bij uw slager.

Onze net afgestudeerde slagers tonen dan ook meteen wat ze in hun mars hebben en zorgen ervoor dat er heel wat nieuwe combinaties in de toonbank te vinden zijn. Op Ter Groene Poorte blijven we ook dit schooljaar de vinger aan de pols houden en innovatief uit de hoek komen. We experimenteren met vleeswaren met meer groenten en plantaardige proteïnen, vleesbrood met zeewier… keuzes te over. De natuur biedt producten die voedzaam zijn en die we nog te weinig integreren in onze voeding. Wij blijven de voorzet geven in de hoop dat de sector deze ook binnen kopt.

We zetten ook in op gezondheid en duurzaamheid. Zout- en vetreductie speelt steeds meer een bepalende rol. Slagers in opleiding leren vandaag welke additieven ze kunnen vervangen door natuurlijke hulpstoffen. Kleurbehoudende middelen bijvoorbeeld kunnen makkelijk vervangen worden door natuurlijke extracten van rozemarijn. En dat allemaal met producten uit eigen land. Daar tekent iedereen toch voor?

Voor een interessante carrière met erg veel innovatie moet je in Vlaanderen of België niet ver zoeken, praat gewoon eens met de slager om de hoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier