“De mensenzee die ons Brugge overspoelt, lijkt nog altijd groter te worden”

Liesa Naert
Liesa Naert Columniste KW

Actrice Liesa Naert woont in Gent maar is van Brugge. Om de twee weken gaat ze er bij haar familie op visite en vertelt ze hier wat haar daar opviel.

Niets leuker dan even de toerist uithangen in eigen stad. Na een koffie op het Zand een beetje slenteren richting de Dijver.

Nu is dat slenteren niet altijd een keuze. De Steenstraat puilt uit van het volk. Ik probeer zo weinig mogelijk te raken terwijl ik tussen mensen, honden, buggy’s en fietsers door laveer.

Grote groepen vormen ondoordringbare kuddes. In een computerspelletje was dit level 5.

Minstens. Hoe meer ik richting de Burg wandel, hoe moeilijker het wordt. Ter hoogte van de Markt worden paard en koets in de strijd gegooid. Er duikt loslopend wild op met bermuda’s en selfiesticks die mij vervaarlijk voor de voeten schieten. Dit is voor niemand zonder risico.

Maar de finish is in zicht: de Rozenhoedkaai. Straks neem ik daar een bootje om al varend even aan de stroom te ontsnappen. Om mijn stad van zijn andere kant te zien. Zodat ik straks weer met nieuwe ogen kan kijken.

De mensenzee die ons prachtige maar kleine Brugge overspoelt lijkt nog altijd groter te worden En waar het vroeger tussen november en april even eb werd, lijkt het nu het hele jaar door vloed. Je zou er zowaar zeeziek van worden Maar daar bestaat gelukkig een middeltje tegen: Touristil. What’s in a name?