De bedwelmende geur van de boerenmarkt

In 1980 stampte bezieler Etienne Cool samen met enkele collega's de boerenmarkt uit de grond.
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Schrijfster Ann De Craemer heeft een passie voor wandelen en fotografie. Elke week maakt ze in Tielt een beeld waarover ze haar gedachten deelt.

Vandaag worden we met ‘versmarkten’ om de oren geslagen. Ik juich die evolutie toe: eindelijk is ook in grote steden het besef gekomen dat groenten en fruit gezonder zijn als ze rechtstreeks van de boer komen. Zo heeft Roeselare een boerenmarkt die ‘Lokaal’ heet. Elke vrijdag kunnen mensen op het De Coninckplein terecht in de ontwijde Sint-Amandskerk. Er is ook een bar en een kinderatelier, waardoor je van je bezoek aan je lokale boer een echte familie-uitstap kunt maken.

Vers, vers, vers, dus – maar wist u dat Tielt hierin een voortrekkersrol heeft gespeeld? De allereerste ‘boerenmarkt’ van Vlaanderen ontstond in onze stad, een jaar voor ik geboren werd. In 1980 stampte bezieler Etienne Cool (zie foto) samen met enkele collega-boeren en -kwekers dit initiatief uit de grond. Al achtendertig jaar lang kunnen we er terecht voor producten die vers van het veld naar ons bord gaan. Vroeger ging ik vaak met mijn ouders naar de boerenmarkt en zeurde ik altijd om de heerlijke potten yoghurt die ze er verkochten. Vandaag ga ik regelmatig met mijn beste vriendin en haar kinderen, en koop ik die yoghurt zelf.

Gezond én goedkoop

Ik ben eeuwig verliefd op de boerenmarkt. Zelden hou ik meer van mijn stad dan wanneer ik er op zaterdag de geur snuif van bloemkolen, prei, pompoenen, appels, yoghurt en zelfs bloemen. Ook visueel is de boerenmarkt een feest voor de zintuigen: plots zie je midden in het centrum een geparkeerde tractor en word je eraan herinnerd dat er buiten dat drukke centrum een groene wereld is waar mensen dagelijks zwoegen om ervoor te zorgen dat wij gezond én goedkoop kunnen eten.

Op de boerenmarkt zie ik altijd alleen maar lachende gezichten. Het is alsof mensen ondanks de drukte van de stad en de voorbijrijdende auto’s de rust van het platteland voelen, terwijl ze rondkuieren en bij een van de twintigtal kraampjes hun inkopen doen. De boeren slaan met plezier een praatje met klanten die na al die jaren bijna vrienden zijn geworden.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Enige probleem met de boerenmarkt is dit: als het regent of vriest, is de sfeer er minder gezellig. Ook de koopwaar vaart niet wel bij dit soort weer. Er is al sprake van geweest om een van onze kerken te ontwijden, bijvoorbeeld de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en daar de boerenmarkt te organiseren, zoals dat met succes is gebeurd in de Sint-Amandskerk in Roeselare. Al vrees ik dat mijn droom met een nieuwe CD&V-burgemeester aan het roer geen werkelijkheid zal worden. Toch hoop ik dat mijnheer Vannieuwenhuyze en het nieuwe bestuur vijf minuten politieke moed tonen en hun schouders onder dit project zetten. De kerk zou ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, maar op zaterdag zou het in elk geval een locatie zijn waar de Tieltenaar met de glimlach naartoe trekt. Want geef toe: verse producten in je tas stoppen en daarna een koffie drinken en een babbeltje slaan met bekenden of onbekenden is toch een perfecte invulling van een zaterdagmiddag?