Belofte maakt schuld, niet per se schulden

© iStock
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Terwijl ze alweer landelijk de messen scherpen, hebben onze politici, in de ene gemeente met meer succes dan in de andere, hun ‘verbindende’ krachten laten werken om nieuwe bestuursploegen samen te stellen. Van de week en volgende week gaan ze officieel van start. In de meeste gevallen is er de voorbije weken aardig wat overleg geweest over… uiteraard wie precies kan, mag en zal ondernemen, maar ook over ‘wat’ zal ondernomen worden. Dat kunnen we lezen in de beleidsverklaring waarmee het college van burgemeester en schepenen naar de gemeenteraad komt.

De redactie en haar medewerkers van Krant van West-Vlaanderen zijn benieuwd naar die programma’s. Wat zullen de bestuursmeerderheden realiseren van wat ze de kiezer vorig jaar in september hebben beloofd? Maken ze plannen om die beloftes waar te maken en tegen welke prijs gaan ze dat doen? Moeten we met zijn allen straks dieper in onze portemonnee tasten? Als de dienstverlening van ons gemeentebestuur beter wordt, dan kan daarover worden gepraat. Denken we. In eigen gemeente ervaar ik dat de service van de gemeentelijke diensten niet meer te vergelijken is met wat we jaren geleden gewend waren. Dat kost ongetwijfeld geld, maar het comfort waarmee inwoners bediend worden, kan dat waard zijn.

Benieuwd hoe het nieuwe bestuur de gemaakte beloften gaat inlossen

Gemeenten zijn op zijn minst kleine bedrijven. Winst hoeven ze niet te maken, maar een onoverzichtelijke berg schulden kan evenmin. Het programma waarmee de partijen naar de kiezer trokken, is geen vrijblijvende belofte. Mensen hebben zich in hun keuze voor een lijst laten leiden door wat die mensen eerder al of niet hebben gepresteerd, door wat die mensen beloven en door de wijze waarop ze met inwoners omgaan.

In eigen gemeente ervaar ik dat de service van de gemeentelijke diensten niet meer te vergelijken is met wat we jaren geleden gewend waren.

Krant van West-Vlaanderen is een lokale krant. Onze betrokkenheid met de inwoners van onze gemeenten en steden is niet vrijblijvend. Vanuit dat engagement wil de krant de lokale politici consequent op de voet volgen. Niet om hen naar de mond te praten, maar wel om te toetsen of ze doen wat ze beloofden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier