Ook de (sport)journalistiek kijkt best eens in de spiegel

Ook de (sport)journalistiek kijkt best eens in de spiegel

Voetbal Pascal Kerkhove - De Rode Duivels voetballen dinsdagavond vriendschappelijk tegen Nederland, een duel dat altijd heftige emoties oproept. Zij hadden lange tijd betere voetballers én een betere ploeg, wij hebben vandaag betere voetballers en een véél betere ploeg.

  •  

Goesting doet winnen

Roeselare Jan Gheysen - Ga ze maar na en u zal mij geen ongelijk geven. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Ook zondag. Maar burgemeesters die er de voorbije jaren echt zin in hadden, die zich met volle goesting hebben gegooid in hun burgemeestersambt én die met nog meer goesting hun stad of gemeente hebben gediend, die hebben zondag gescoord.

290 computers laten Roeselarenaar stem uitbrengen

Roeselare Philippe Verhaest - Zondag is D-Day voor de 234 kandidaten op de zes politieke lijsten die Roeselare rijk is. Maar ook het stadspersoneel schakelt die dag een paar versnellingen hoger. Severine Van Eeghem is als gemeentelijke coördinator voor de gemeenteraadsverkiezingen toe aan haar eerste verkiezingszondag. "De ongeveer 46.000 kiezers hun stem laten uitbrengen, het is een huzarenstukje."

Is constructie schepen Tom Noyez een bouwovertreding?

Hooglede Redactie KW - Op de gemeenteraad van 24 september gooide Kristof Pillaert (Groep 21) tijdens de variaronde een bommetje door te opperen dat iemand van het schepencollege zich schuldig heeft gemaakt aan een bouwovertreding. De inzet van dit hele verhaal is de constructie in de voortuin van schepen Tom Noyez (CD&V). Deze constructie is er geplaatst door de vrouw van Noyez voor haar praktijk Boost Coaching.

Brugge verder met of zonder Landuyt?

Brugge Stefan Vankerkhoven - Uittredend burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) heeft zichzelf tot voorwerp van de kiesstrijd gekroond. Hij gooit immers de handdoek in de ring, als hij één stem minder behaalt dan in 2012. Toen kon hij 12.499 kiezers overtuigen.

Record of aardverschuiving?

Waregem Redactie KW - Beleidspartij CD&V gaat met de huidige meerderheid van 23 op 33 zetels in de gemeenteraad comfortabel naar de verkiezingen van zondag 14 oktober. Zal er na het tellen van de stemmen fundamenteel iets veranderen? Of toch opnieuw CD&V?

Artois

Brugge Liesa Naert - Actrice Liesa Naert woont in Gent maar is van Brugge. Om de twee weken gaat ze er bij haar familie op visite en vertelt ze hier wat haar daar opviel. Volgende week: Xavier Taveirne.

De terugkeer van de slager

Iris Cornette - Het beroep van slager stond de laatste jaren erg onder druk - en bij verlenging daarvan ook de opleiding die de slagers van morgen vormt.

'Wisselcomplex' in kaart

Jan Gheysen - Het was een huzarenstukje, maar het heeft wel het een en het ander blootgelegd, het KW-onderzoek naar wat er de voorbije zes jaar is gebeurd met wie verkozen werd in de gemeenteraadsverkiezingen.

De boot van Pol

Zeebrugge Jan Gheysen - "Lokale politici verschieten al te veel kruit op doelen die buiten het bereik van gemeentebesturen liggen," meent onze hoofdredacteur.

Hoog oplopende kieskoorts voelbaar tot in Jan Breydel

Voetbal Stefan Vankerkhoven - De kieskoorts in Brugge bereikt dezer dagen een hoogtepunt, de zenuwen van de kandidaten raken hoog gespannen. Getuige hiervan is dat veel raadsleden al in hun broek doen als je hen vraagt om zich als Club- of Cerclefan te outen.

Opinie: "Vriendjespolitiek"

Oostende Bart Casteleyn - De ene havenstad is de andere niet. In Antwerpen rollen de politici bijna vechtend over straat. In Oostende lopen ze vrolijk fluitend op de zeedijk. Aan de Schelde maken ze elkaar uit voor rotte vis. Aan de Noordzee draaien ze elkaar net geen tong.

West-Vlaamse stuntmannen in de Croky Cup

Voetbal Wouter Vander Stricht - Wieder zien stuntmann, en we stuntn liek dat alleene ne stuntman stuntn kan. We citeren 't Hof van Commerce, uit Izegem. Mandel United (Izegem-Ingelmunster) pleegde dinsdag een stunt, de kustjongens van Knokke deden dat woensdagavond fijntjes over door bekerhouder Standard in eigen huis te gaan kloppen en competitieleider en regerend kampioen Club Brugge werd er dan weer uit gestunt door SK Deinze. De beker deed zijn reputatie alle eer aan.

Namens de hele KW-redactie: 609.300 keer bedankt

Roeselare Pascal Kerkhove - Pascal Kerkhove, redactiedirecteur bij Krant van West-Vlaanderen, staat er op enkele mensen te bedanken. En jij - ja jij die dit stuk nu aan het lezen bent - bent er daar eentje van!

"Was ik maar buiten, waar alles gebeurt"

Brugge Xavier Taveirne - Wat speelt er door het hoofd van iemand die dagelijks van Brugge naar Brussel pendelt? Xavier Taveirne gunt ons een blik in zijn ziel.

Nieuw wetenschapspark voor blauwe economie in Oostende

Oostende Carl Devos - Een week geleden, op vrijdag 14 september, besliste de Vlaamse regering om voor de ontwikkeling van een nieuw wetenschapspark voor blauwe economie gronden van het industriegebied Plassendale 1 in Oostende te verkopen aan de Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen en AG Havenbedrijf Oostende.

We betalen met de glimlach, als we maar tevreden zijn

Jos Remaut - Het geld van de belastingbetaler, daar wordt op een gemeenteraad al wel eens pathetisch over gedaan als de een of ander vindt dat een project overbodig, te duur of te prestigieus is. Een argument dat nog altijd aankomt, want niemand wordt graag aangewreven dat hij ons zuur betaalde belastinggeld zomaar over de balk gooit.

Bezorgde mama

Ilse Naudts - Deze week werd de snelwegparking in Jabbeke afgesloten en daarmee verdwenen ook de meeste transmigranten er. Al is verdwenen relatief.

Verkiezingstijd, smerige tijd

Oostende Hannes Hosten - Verkiezingstijd, boeiende tijd. Een tijd van opinie en debat, van samen nadenken over welke richting de stad uit moet. Maar ook een tijd van intimidatie, roddel, achterklap en zwartmakerij. Toch als je de verhalen mag geloven die deze week ook onze redactie bereikten. Het is de zwarte kant van de politiek.

25 jaar Duinendecreet: de dagen dat de natuur het won op het beton

Peter Bossu - 25 jaar geleden werd het 'Duinendecreet' goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse Regering. De goedkeuring van dit decreet - dat de bescherming betekende van circa 1.000 ha van de resterende kustduinen - stond in die tijd niet op zich, maar was een van de mijlpalen inzake natuurbehoud die door de Vlaamse Regering van toen effectief gerealiseerd werden. Even leken de magere jaren voor de Vlaamse natuur achter de rug, even leek het er op dat het natuurbeleid in ons land definitief volwassen geworden was.

"Mijn hart is verscheurd"

Brugge Xavier Taveirne - Wat speelt er door het hoofd van iemand die dagelijks van Brugge naar Brussel pendelt? Xavier Taveirne gunt ons een blik in zijn ziel.

Gemeente- en provincieraadsverkiezingen zetten de toon voor 2019

Oostende Herwig Reynaert - De gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 zetten de toon voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei 2019. Daar lijkt iedereen het over eens. Partijen die lokaal en provinciaal goed scoren, zullen in de juiste 'mood' zitten. Omgekeerd zal de moed bij de militanten van partijen die het niet goed doen, een stuk kleiner zijn.

Pastoor Luk Brutin blijft voorlopig een herder zonder stal

Zwevezele Philippe Verhaest - Voor de Zwevezelenaren lijkt het alsof het gisteren was, maar de verwijdering van pastoor Luk Brutin ligt al een jaar achter ons. De man die zijn parochianen naar eigen zeggen opnieuw de binnenkant van de Sint-Aldegondiskerk leerde kennen, moest vertrekken. Omdat hij zes, zelfs zeven jaar lang werd gepest, klinkt het bij de flamboyante priester.

De wateroorlog is in aantocht

Peter Bossu - Net als vorig jaar zitten we ook deze zomer met extreme droogte. Ons land en de rest van Europa kreunt onder waterschaarste en kurkdroge velden en graslanden. De natuur doet wat ze wil, de ene keer met gigantische overstromingen en nu twee zomers na elkaar met hitte en droogte.

Le Tour de Pong (17) - vrijdag 20 juli: "Redelijk gevloekt"

Wielrennen Timothy Dupont - Timothy Dupont debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 30-jarige Bredenaar de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert én vooral zichzelf.

Le Tour Féminin de Sheena (11) - maandag 16 juli: "Spierscheur voor Jens"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (10) - zondag 15 juli: "Vandaag duimen voor Jens!"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (8) - vrijdag 13 juli: "Jens twee minuten gehoord"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (7) - donderdag 12 juli: "Mijn parket ziet momenteel af!"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (5) - dinsdag 10 juli: "Jens is een echte topsporter"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (4) - maandag 9 juli: "Deze namiddag naar MNM"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (3) - zondag 8 juli: "Blij dat Jens niet gevallen is"

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (2) - zaterdag 7 juli: "Van de Rode Duivels-gekte heb ik niet veel gemerkt

Wielrennen Sheena Maesen - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour Féminin de Sheena (1) - vrijdag 6 juli: prehistorische wifi in Frankrijk

Wielrennen Tom Vandenbussche - Jens Keukeleire neemt deze maand deel aan zijn derde Tour de France. Vier jaar geleden bij zijn debuut gaf hij met zijn 'Le Tour de Jens' zelf een exclusieve kijk op zijn Frans avontuur. Ditmaal laten we zijn vriendin Sheena Maesen drie weken lang aan het woord. Vanuit het Brugse thuisfront en hoogzwanger van hun tweede kindje.

Le Tour de Pong (2) - donderdag 5 juli: een lange, vermoeiende dag

Wielrennen video Timothy Dupont - Timothy Dupont debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 30-jarige Bredenaar de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert én vooral zichzelf. Vandaag, donderdag 5 juli, stonden heel wat verplichte nummertjes op het programma.

Le Tour de Pong (1) - woensdag 4 juli: eerste dag ooit in de Tour

Wielrennen Timothy Dupont - Timothy Dupont debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 30-jarige Bredenaar de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert én vooral zichzelf. Vandaag, woensdag 4 juli, stond de heenreis naar de Vendée op het programma.

Leg al wat je bent in 't minste wat je doet

Tielt Ann De Craemer - De krant waarvoor ik wekelijks een taalcolumn schrijf, De Morgen, belde me voor een rubriek waarin ze mensen laten vertellen over hun studententijd, meerbepaald over de blokperiode. Een half uur vertelde ik als een echt ratelspaan (zoals we dat in Tielt en misschien ook daarbuiten zeggen) over mijn vier jaar universiteit in Gent en één jaar in Brussel.

Dansen op een Weense Wals

Brugge Stefan Vankerkhoven - Betaalbaar wonen wordt dé prioriteit voor en na de verkiezingen in Brugge

Lessen uit de redding van de IJzermonding

Nieuwpoort Peter Bossu - Het is dit jaar 25 jaar geleden dat het 'actieplan Zeehond' voor het natuurreservaat De IJzermonding gelanceerd werd. Dit plan kreeg toen heel veel aandacht en betekende een keerpunt voor de redding van het natuurreservaat De IJzermonding in Nieuwpoort.

Ook mannen tonen emoties

Meulebeke Wouter Deboot - De Vlamingen kennis laten maken met het echte Amerika, dat was het doel van Wouter Deboot. Wekenlang kon je zijn belevenissen volgen in 'Iedereen Beroemd', nu vertelt hij over het leven na de opnames.

Bruggelingen weten wat en vooral wie ze willen

Brugge Jan Gheysen - Liever een onopvallende maar alomtegenwoordige kanunnik, dan een hardwerkende, cynische zondagse parkwandelaar of een overjaarse, branieschoppende lefgozer. Zo duidelijk spreekt de Bruggeling zich in onze flitspeiling uit over de burgemeester die ze voor hun stad willen.

Geen burgemeestersbonus

Brugge Stefan Vankerkhoven - Schrijft Renaat Landuyt politieke geschiedenis en wordt hij, na Michel Van Maele, de tweede burgemeester in het naoorlogse Brugge die er niet in slaagt een burgemeestersbonus te verzilveren en een tweede ambtstermijn binnen te rijven? Als het van de 1.480 deelnemers aan onze flitspeiling afhangt, moet Renaat terug naar af.

"Dit BC Oostende is duidelijk uitgekeken op de Belgische competitie"

Basketbal Olivier Volckaert - Daar is het woord weer: HISTORISCH. BC Oostende pakte andermaal de titel en voor het eerst in de Belgische basketgeschiedenis doet een club dat voor de zevende keer op rij. Semailles, Antwerpse, Racing Mechelen en Sunair Oostende. Allen bleven ze steken op zes opeenvolgende titels, het BCO van Dario Gjergja heeft eindelijk de vloek op de zevende titel verbroken.

Terug naar de drooglegging

Brugge Sofie Vanrafelghem - De Hoge Gezondheidsraad kondigde recent nieuwe aanbevelingen aan rond alcoholgebruik. Opnieuw zijn ze een rechtstreekse aanval op wereld van levensgenieters. Ik weet het, als biersommelier ben ik verre van objectief. Maar als er compleet foute stellingen geponeerd worden waardoor bier als de nieuwe sigaret wordt bestempeld, kan ik niet stil blijven.

Jij ook, Brutus?

Brugge Stefan Vankerkhoven - Alea iacta est. De teerling is geworpen. De Brugse Caesar Renaat Landuyt steekt deze week na lang aarzelen de Rubicon (de reitjes) over en laat eindelijk in zijn kaarten kijken.

Dansen met Philip Roth

Tielt Ann De Craemer - Schrijfster Ann De Craemer gunt ons maandelijks een blik in haar ziel...

We verwachten nóg meer van de volgende feesten

Kortrijk Mieke Verhelle - Sinksen18, geen Kortrijkzaan die er vorig weekend niet is geweest. Het grootste stadsfeest groeit jaar na jaar. Onze nieuwsmanager Mieke Verhelle vraagt zich af of de limiet stilaan bereikt wordt. "Met de majusteuze Broeltorens als decor, verwacht een mens nu eenmaal veel."

Sinksen: terrasjes met maten en Ladies Run

Kortrijk Mieke Verhelle - Vanaf vrijdag is Kortrijk opnieuw vier dagen volledig in de ban van de Sinksenfeesten. Voor Mieke Verhelle, onze nieuwsmanager van KW Kortrijk-Menen, is Sinksen het weekend om herinneringen te maken.

Waarom Pieter niet de Mol, maar de winnaar is

Brugge Bert Vanden Berghe - Het is al even geleden dat een priester zo veelvuldig én positief in het nieuws kwam. En dat zou wel eens goed nieuws kunnen zijn voor de geloofsbeleving bij de jonge generatie.

Finale De Mol: Pieter molt en Lloyd wint. Beire!

Avelgem video Marc Denys - De vraag die de voorbije weken op ieders lippen lag, is eindelijk beantwoord: wie is... de Mol? De 8ste aflevering vormde een passend sluitstuk van een uniek Molseizoen. Een seizoen met maar liefst vier West-Vlaamse kandidaten, waarvan er twee het tot in de zinderende en spannende finale brachten!

Brugse titel is een zegen voor de Belgische competitie

Club Brugge Sam Bracke - "Gelukkig haalde de pure voetbalpassie van Ivan Leko het van de gewiekstheid van de concurrenten, die de scheidsrechters en andere externe factoren op een sluwe manier bespeelden", aldus Sam Bracke, sportredacteur en Club Brugge-watcher voor Krant van West-Vlaanderen na de Brugse titel.

De naakte waarheid

Oostende Bart Casteleyn - "Kijk uit, kijk uit, kijk uit, voor de naakte man." Kleinkunstenaar Jan De Wilde waarschuwde jaren geleden al voor De Naakte Man. "Sluit alle luiken, hij is daar." Veel lokale politici sluiten hun ogen als het over naakte mannen en vrouwen gaat. Een naaktstrand? Not in my backyard! Of toch zeker niet als de verkiezingen er aan komen.

Twee West-Vlamingen in de finale van De Mol

De Haan Marc Denys - Gestart met 10 kandidaten, schieten er bij de start van de 7de aflevering nog 4 over. Pieter, de hoeder van de groep (of is hij een schijnheilige Mol?), Baha (een lepe Mol?), Pascale, die tijdens de eerste aflevering toch wel héél lang ondergronds bleef (waar een echte Mol zich natuurlijk heel goed thuis voelt) en last but not least Lloyd, maar is hij nu écht zo nonchalant?

Brugsch Krabbels

Brugge Redactie KW - "Verschieët nie os binnen 'n weke 't schorteblauw grasgroeëne wordt."

Een cruciale werf van het grote strategische West-Vlaanderenplan van UGent

Oostende Carl Devos - Politicoloog Carl Devos trekt de boer op langs West-Vlaamse velden. Als 'ambassadeur van UGent voor West-Vlaanderen' moet hij de banden aanhalen tussen de universiteit en het economisch weefsel van onze provincie. Tweewekelijks brengt hij verslag uit van zijn kruistocht. In deze kolommen, op kw.be.