Oostends luchthavendebat: Groen! wil verkorting landingspiste

Redactie KW

In Oostende heeft parlementslid Wouter De Vriendt (Groen!) vrijdagavond gepleit voor een verkorting van de landingspiste op de Oostendse luchthaven. Geen enkele andere politieke partij die deelnam aan het debat van WILOO (Werkgroep rondom de Impact van de Luchthaven Oostende op de Omgeving) volgde het standpunt van Groen!

Er waren ruim 250 aanwezigen op een geanimeerd debat met alle politieke partijen, behalve Lijst Dedecker. Tijdens het debat bleek dat alle partijen voor het behoud van de luchthaven zijn.

“We ijveren voor een kleine stedelijke luchthaven met een landingsbaan die verkort wordt van 3 naar 2 km en waarbij er geen nachtvluchten meer zijn”, aldus Jacques Denecker van WILOO.

Ook de nakende privatisering van de luchthaven kwam ter sprake, daarbij liet opnieuw Groen! verstaan dat ook de overheid best een luchthaven kan exploiteren. Wouter De Vriendt: “Er is geen enkele reden om aan te nemen waarom de overheid het niet zou kunnen.”

Er waren heel wat vragen over de hinder en toekomst van de luchthaven. Johan Vande Lanotte (sp.a) bevestigde dat Haven Oostende mede-kandidaat is om de luchthaven te exploiteren: “Extra trafiek betekent niet dat er extra hinder zal zijn. Cijfers tonen duidelijk aan dat de voorbije 15 jaar de vracht en passagiers toenamen, maar dat de hinder verminderde. De exploitant van de luchthaven zal zich moeten houden aan het maximum aantal nachtbewegingen van 900 zoals die in de milieuvergunning zijn vastgelegd. Uitbreiding van vracht- en passagiersvervoer kan, enkel als de normen gerespecteerd worden.” (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier