Ook West-Vlaanderen is te vinden voor set-jetting

Redactie KW

In Brugge kennen ze het al, in Oostende groeit het en van de week nog sprak Veurne er over : set-jetting, of filmtoerisme. De toeristische diensten zien er alvast brood in, want meer en meer mensen bezoeken steden en streken die als locatie dienden voor films. Op het filmfestival van Oostende is het zelfs onderwerp van een studienamiddag.

Tot voor enkele jaren geleden was het Noord-Franse stadje Bergues relatief onbekend bij het gros van de West-Vlamingen. Maar een film bracht daar drie jaar geleden verandering in. Nadat ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ in onze bioscopen had gedraaid, gingen horden West-Vlamingen op zondagmiddag het vlak over de grens gelegen Noord-Franse stadje ontdekken. De lokale toeristische dienst én de bevolking speelden overigens handig in op die massale belangstelling. Er was een wandeling uitgestippeld langs de locaties die te zien waren in de film én bij elk huis of magazijn dat als decor had gediend, hingen foto’s van de opnames en foto’s uit de film waarop de locatie te zien was. Bergues is een typevoorbeeld van wat intussen set-jetting wordt genoemd.

Groeiend fenomeen

Kortrijkzaan Kurt Vandemaele is journalist en een doorgewinterd filmkenner. Hij kent het fenomeen van ‘set-jetting’. “Ik begrijp die interesse van de mensen wel. Het is trouwens een groeiend fenomeen. En dat is niet toevallig: steden zijn gaan beseffen dat zoiets heel wat kan betekenen voor het toerisme in hun stad en zijn bereid om daarvoor te betalen en daarin te investeren. Het is niet toevallig dat zowel in Brugge als in Oostende een dienst is gestart om buitenlandse filmmakers te helpen bij hun zoektocht naar locaties. Er is op dat vlak ook een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat op het net een overzicht biedt van interessante locaties die dienstig kunnen zijn voor filmmakers van bij ons of uit het buitenland.”

(JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

>> Een gedeeltelijk overzicht van filmlocaties in West-Vlaanderen vind je hieronder. Aanvullingen zijn welkom op redactie[at]kw.be.


Set-jetting West-Vlaanderen weergeven op een grotere kaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier