Zware industriebrand in Ieper legt loods in de as

De brand zorgde voor een dikke, zwarte rookpluim © FJA
Redactie KW

De rook was tot kilometers ver te zien.

Het vuur ontstond omstreeks 9 uur aan het dak van de loods van MV Projects by Movetherm, een bedrijf dat in sanitaire verwarming doet. De uitslaande vlammen veroorzaakten zwarte rook. De brandweer van Ieper raadde omwonenden aan om ramen en deuren gesloten te houden.

Op het ogenblik van de brand was een zestal mensen aanwezig in de loods. Zij werden gealarmeerd door werknemers van het buurbedrijf RTS en konden het gebouw verlaten. De aanpalende electrowinkel was gesloten.

https://www.youtube.com/watch?v=zwTpkXm3ZHI
De brand ging gepaard met een fikse rookontwikkeling
De brand ging gepaard met een fikse rookontwikkeling© EF

De eerste taak van de brandweer was het vrijwaren van de andere gebouwen. In de bovenzijde van de hangar waren ook studio’s gebouwd, waar arbeiders konden wonen. Enkele konden nog op tijd hun belangrijkste bezittingen naar buiten brengen, ze kwamen net terug van een nachtshift en gingen slapen,vertelt één van hen.

https://www.youtube.com/watch?v=l5_cI97K6po
De loods achter Movetherm werd compleet vernield
De loods achter Movetherm werd compleet vernield© FJA

Rond 11 uur was het vuur geblust. Er wordt wel nog nageblust. De getroffen loods is onbruikbaar. Een achterliggende loods en de winkel werden grotendeels gevrijwaard. Daar is er wel rook- en waterschade. Ook de gebouwen in de nabije omgeving bleven gevrijwaard.

Voor de veiligheid werd de Paddevijverstraat een tijdlang afgesloten. Ook de elektriciteit en gastoevoer werden tijdelijk afgesloten. Het parket heeft een deskundige aangesteld om de omstandigheden te onderzoeken. De oorzaak zou accidenteel zijn, maar meer details worden niet vrijgegeven.

Intussen liet de zaakvoerder donderdagmiddag al meteen een bureaucontainer aanrukken, van waaruit hij zijn zaak verder kan leiden. De electro-afdeling, die zo goed als gespaard bleef, zou zaterdag alweer opengaan.

(BELGA/EF/FV – Foto’s EF/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier