Ziekenhuis AZ Groeninge staat terecht voor zelfmoord patiënte

Redactie KW

Ziekenhuis AZ Groeninge uit Kortrijk riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk een boete van 12.000 euro.

Volgens de nabestaanden van een 57-jarige psychiatrische patiënte en de openbare aanklager kon ze op 28 januari 2014 op de campus Maria’s Voorzienigheid in de Loofstraat in Kortrijk zelfmoord plegen omdat het ziekenhuis er niet voor had gezorgd dat het raam op haar kamer niet geopend kon worden. Wedjo Kikomba slaagde er die dag op de dienst neurologie van het ziekenhuis in het venster van haar kamer te forceren, te openen en naar buiten te springen. Ze stortte enkele verdiepingen lager dood neer. De nabestaanden dienden klacht in en verwijten het ziekenhuis dat het te weinig voorzorgen of maatregelen nam om te verhinderen dat het raam geopend kon worden.

Na vier jaar onderzoek moest het ziekenhuis zich uiteindelijk voor de rechter verantwoorden. Het ziekenhuis betwistte haar verantwoordelijkheid. “Je vertrouwt iemand met psychische problemen en zelfmoordneigingen toe aan een gespecialiseerde instelling. Dan mag je toch verwachten dat alles er aan gedaan wordt om dat vertrouwen niet te beschamen?”, klinkt het bij advocaat Michael Ceuppens in naam van de Franstalige familie van het Congolese slachtoffer. “Dit drama had vermeden kunnen worden”, vond ook het openbaar ministerie. “Het raam had een slot met een sleutel én een veiligheidsketting. Maar het slot werd nooit gebruikt. Gordijnen zorgden er ook voor dat het personeel niet kon opmerken of het raam dicht of open was. Vergetelheden of slordigheden met ernstige gevolgen.”

Volgens de verdediging van AZ Groeninge kan het ziekenhuis niet verantwoordelijk worden gesteld voor een eventuele fout van een personeelslid. “Het ziekenhuis zorgde voor sloten met de hoogste veiligheidsscore. Er kan haar niets verweten worden”, klonk het. De nabestaanden vroegen een schadevergoeding van zo’n 67.000 euro.

Vonnis op 17 oktober.

(LSi)

Wie met vragen rond zelfmoord worstelt of nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij www.preventiezelfdoding.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier