Wielertoerist (67) nog altijd op intensieve zorgen na ongeval met tractor in Ardooie

Stefaan Vanthourout uit Kortrijk bleef ongedeerd, maar zag het ongeval voor zijn ogen gebeuren. © LSi
Redactie KW

Nadat woensdagnamiddag een tractor botste met een groep van zes wielertoeristen in Ardooie, blijft één van hen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Johan Bruynooghe (67) uit Heule ligt op de afdeling intensieve zorgen. Zijn fietsvriend Stefaan Vanthourout (59) zag alles voor zijn ogen gebeuren en bleef ongedeerd, maar moet nog altijd bekomen. Bij het ongeval kwam ook één wielertoerist om het leven.

Met z’n twaalven waren ze woensdagmiddag omstreeks 13.30 uur in Gullegem samengekomen, enkele fietsvrienden uit de Kortrijkse en Wevelgemse regio die bij mooi weer ook een midweeks fietstochtje maken. De groep splitste zich in twee, elk met zijn tempo. Vier leden van de Gullegemse Bondtrappers en twee leden van de Heulse Streuvelsvrienden kozen voor de B-groep en vertrokken voor een ritje richting Ardooie. “We reden aan een gezapig tempo”, vertelt Stefaan Vanthourout uit Kortrijk.

“Omdat ik niet zo vaak meerijdt met die groep, ken ik eigenlijk alleen mijn clubgenoot Johan. Hij is met pensioen en fietst vaker mee met de Gullegemse wielertoeristen. Maar op de fiets raak je al snel aan de klap.”

Geen teken van leven

Amper 36 kilometer ver, in Ardooie, sloeg het noodlot toe. “Snel of roekeloos reden we niet”, aldus Stefaan. “Onze gemiddelde snelheid was zo’n 23 km/u. Bovendien hadden we net voordien een scherpe bocht genomen. Ik reed als laatste van het groepje en had wat afstand gelaten met de anderen. Dat is misschien wel mijn redding geweest. Plots was daar die tractor uit de tegenovergestelde richting die snel naderde in het smalle, bochtige weggetje. Het gebeurde allemaal zo snel. Ik zag Johan en het dodelijke slachtoffer wel vallen maar wat er daarna precies gebeurde, is ook voor mij niet helemaal duidelijk”, klinkt het.

“De tractorbestuurder trapte vol op de rem en ging over de volledige weg aan het schuiven. Het gevaarte naderde ook mij. Ik dacht heel even dat ik er ook onder zou belanden, maar de tractor bleef kwam voor mij tot stilstand. Ik sprong meteen van de fiets en ging me aan de andere kant van de tractor van de toestand van de gevallen fietsers vergewissen. Johan lag gedeeltelijk onder zo’n groot voorwiel van de tractor. Die moest nog een klein beetje achteruitrijden om Johan te bevrijden. Hij fluisterde dat hij geen adem meer kreeg. De andere man gaf meteen geen teken van leven meer, ondanks een onmiddellijke reanimatiepoging van de tractorbestuurder en de toegesnelde MUG. Vreselijk, zo’n spijtig ongeval.”

Abrupt einde van de zoveelste rit

Stefaan hoopt dat de toestand van zijn fietsvriend Johan snel verbetert. “Ik hoor dat hij aan de long, bekken, ribben, been en voet is geraakt”, gaat hij verder. “Johan fietste vaak omdat hij al op pensioen was, tijdens het weekend met de Streuvelsvrienden en tijdens de week ook soms eens alleen. Niet snel, maar genietend van de fiets en de natuur. Al meer dan 30 jaar ken ik hem en gaan we samen fietsen. Het ongeval zorgde meteen voor een abrupt einde van onze zoveelste rit samen.”

Bij het ongeval kwam Jacques Lenez (74) uit Moorsele (Wevelgem) om het leven. Zijn afscheidsplechtigheid zal volgende donderdag in de kerk van Moorsele plaatsvinden.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier