VIDEO 38-jarige Portugees verliest leven in nachtelijke woningbrand in Ardooie

Philippe Verhaest

In de nacht van woensdag op donderdag is een 38-jarige Portugees omgekomen bij een hevige brand in zijn woning in Ardooie.

Het vuur brak omstreeks middernacht uit in een woning in de Kortrijkstraat in Ardooie. “Een toevallige voorbijganger heeft de hulpdiensten gebeld”, reageert korpschef Johan Vandeputte van de Ardooise brandweer. “Het ging blijkbaar om zware rookontwikkeling in een deel van een driewoonst tegenover het rusthuis, maar toen we de brand naderden, zagen we meteen dat het ernstig was. De rook en gloed was al van ver te zien.”

De beide buren van de bewuste woning hadden bij de aankomst van de brandweer al hun woning verlaten. “Zij vertelden ons dat de bewoner mogelijk nog in het pand aanwezig was. Daarop zijn we meteen met een reddingsactie gestart.”

De hulpdiensten troffen de 38-jarige ongehuwde Portugees bewusteloos op de grond aan. Hij werd meteen naar buiten gebracht en gereanimeerd, maar alle hulp kwam te laat. “Ondertussen hadden we ook de hulp ingeroepen van de brandweer van Roeselare en lieten we een waterpomp uit Pittem aanrukken, want de vlammen sloegen al door het dak.”

Korpschef Johan Vandeputte: “De brand moet erg hevig geweest zijn, want zelfs van de binnendeuren schiet niks meer over”

Ook de mug-dienst ontfermde zich nog over de man, maar hij overleed ter plaatse. “Aan de gevolgen van rookintoxicatie”, zegt Johan Vandeputte. “Hij moet in zijn zetel in slaap gevallen zijn, terwijl zijn elektrisch kookfornuis nog werkte. Daar stond een potje met wat vetrestjes op en dat is waarschijnlijk oververhit geraakt. Vanuit de keuken heeft de brand zich razendsnel doorheen het hele huis verspreid. Het moet een erg hevige brand geweest zijn, want zelfs alle binnendeuren zijn volledig weggebrand.”

De brandweer kon dan ook niet anders dan de woning gecontroleerd te laten uitbranden en de aanpalende huizen zoveel mogelijk te vrijwaren.

https://www.youtube.com/watch?v=MKzObyPIlxU

Burgemeester Karlos Callens kwam eveneens ter plaatse. “De 38-jarige man woonde pas sinds drie maanden in onze gemeente en werkte als chauffeur bij een tuinaanlegbedrijf uit Koolskamp. Veel weten we niet over hem, behalve dat hij alleen woonde. Het is hoe dan ook een erg spijtig voorval.”

VIDEO 38-jarige Portugees verliest leven in nachtelijke woningbrand in Ardooie

“We hebben de buren meteen opgevangen en hen een noodwoning aangeboden. Dat bleek echter niet nodig. De ene buur heeft in zijn caravan de nacht doorgebracht, de andere kon bij zijn dochter terecht. Nu staan we hen bij met raad en daad en we bekijken wanneer ze hun woning opnieuw kunnen betrekken.”

Het parket stuurde een deskundige ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Uit de vaststellingen van de branddeskundige blijkt dat het vuur zeker accidenteel is ontstaan. De boosdoener was een kookpot die op het fornuis was blijven staan.

(PVH/BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier