Turkse gemeenschap uit Meulebeke in diepe rouw: “Gürani was een engel en echte stielman”

Gürani Aygun met zijn vrouw Sennet. © GF
Philippe Verhaest

De Turkse gemeenschap in Meulebeke is in diepe rouw ondergedompeld. Bij een zwaar verkeersongeval op de Tieltse Ringlaan kwam Gürani Aygün om het leven. De zelfstandig schrijnwerker zat op de passagiersplaats en was op slag dood. Zijn werknemer, die aan het stuur zat, kwam als bij wonder met de schrik vrij. “Gürani was een gouden man. We zullen hem enorm missen”, zeggen zijn schoonzus Nezla en nicht Kevser Aygün. Hij zou maandag zijn 37ste verjaardag vieren.

Omwille van een nog onduidelijke reden raakte de blauwe bestelwagen, met aan boord Gürani Aygun en zijn werknemer Cemal Kök, op de Tieltse Ringlaan ter hoogte van de begraafplaats, van de weg af. Ze botsten tegen een geparkeerde vrachtwagen en Gürani was op slag dood. “Wat er precies gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit weten“, zuchten Nezla en Kevser Aygün, respectievelijk de schoonzus en nicht van Gürani.

“Door een verkeersongeval in Torhout van enkele jaren geleden had Gürani er net een maand rijverbod op zitten. Hij had maandag zijn rijbewijs alweer in zijn bezit, maar omdat hij zich na een hele dag hard labeur wat moe voelde, vroeg hij Cemal om te rijden. We hebben ons al honderd keer afgevraagd waarom dit is moeten gebeuren… Het noodlot heeft bij ons geliefd familielid keihard toegeslagen.”

Van de blauwe bestelwagen bleef na het ongeval op de Tieltse Ringlaan niet veel meer over.
Van de blauwe bestelwagen bleef na het ongeval op de Tieltse Ringlaan niet veel meer over.© Foto Nele

Gürani woonde al achttien jaar in Meulebeke, waar hij dankzij de liefde terechtgekomen is. “Met zijn vrouw Sennet (36) vormde hij een prachtkoppel. En ze hadden twee schitterende kinderen: Rümeysa (14) en Süleyman (6).”

Afkomstig van Nederland

Sinds vijf jaar werkte Gürani, die eigenlijk van het Nederlandse Beverwijk afkomstig is, als zelfstandig schrijnwerker. “Hij had erg veel werk”, klinkt het. “Logisch, want Gürani was een echte stielman. Hij kon toveren met zijn handen. Hij had ook erg goeie contacten met Bouwservice Van Hulle in Tielt. Ze waren net naar daar op weg om bouwafval af te zetten, toen het ongeval gebeurde.”

“Voor zijn twee kinderen was hij een vader uit de duizend en binnen de familie was Gürani ook de man die paraat stond om alle mogelijke klusjes uit te voeren” – Nezla en Kevser Aygün

Ook in zijn persoonlijk leven was Gürani een voorbeeld voor velen, zeggen Kevser en Nezla. “Gewoon een erg goeie man. Hij was altijd aan het lachen en had totaal geen last van stress. Soms vroegen we hem al grappend of hij zijn zenuwen had laten verwijderen. We hebben hem nooit zijn stem horen verheffen. En voor zijn twee kinderen was hij een vader uit de duizend. Binnen de familie was Gürani ook de man die paraat stond om alle mogelijke klusjes uit te voeren. En bij uitbreiding de hele Turkse gemeenschap van Meulebeke kon op zijn diensten rekenen. Ach, het was gewoon een engel. We zullen Gürani enorm missen. Onze hele samenleving is in diepe rouw.”

Nieuwe woning

Ook voor Gürani’s twee kinderen is de dood van hun papa een zware dobber. “Süleyman is nog wat te jong om alles goed en wel te beseffen. Al zegt hij wel dat zijn papa nu naar de hemel is vertrokken. Rümeysa was dan weer erg close met Gürani. Zij heeft het heel moeilijk, net als haar mama. Binnen de familie moesten we anderhalf jaar geleden afscheid nemen van onze mama en Sennet had als jongste dochter een heel sterke band met haar. Ze had net dat verlies wat verteerd en nu krijgt ze deze klap te verwerken. Hoe dan ook, zullen we altijd paraat staan om Sennet en de kinderen op te vangen en te steunen.”

Gürani Aygun met zijn vrouw Sennet en hun kinderen Rümeysa en Süleyman.
Gürani Aygun met zijn vrouw Sennet en hun kinderen Rümeysa en Süleyman.© GF

De toekomst lachte Gürani ook meer dan toe. “Hij had concrete plannen om een woning met bijhorend atelier aan te kopen in de Tieltstraat in Meulebeke. Zo kon hij zijn gezin en beroep op dezelfde locatie onderbrengen. Afgelopen dinsdagavond had hij normaal nog een afspraak met de makelaar. Hij wilde echt vooruit in het leven. Het heeft helaas niet mogen zijn…”

“Wij zullen altijd paraat staan om Gürani’s vrouw en kinderen te steunen” – Nezla en Kevser Aygün

Deze week werd bij Rouwcentrum Sabbe al een eerste keer afscheid genomen van Gürani. Er vond een afscheidsgebed plaats en de familie kon hem ook ritueel wassen. “Ondertussen is hij gerepatrieerd naar Turkije, waar de eigenlijke begrafenis zal plaatsvinden. We zullen hem volgens de rituelen van ons geloof begraven in zijn geboortedorp Guveççi, op zo’n 200 kilometer van Ankara.”

Opnieuw zwaar verlies

Tijdens het afscheidsgebed waren heel wat vrienden en familieleden op de afspraak. “Ook uit Nederland, Antwerpen… Het doet ons goed dat zoveel mensen Gürani in hun hart droegen. We zullen hem nooit vergeten.”

Voor de familie Aygün is dit het tweede zware verlies in amper acht jaar tijd. In 2010 werden Gürani’s neven Ugur en Süleyman Aygün in de Vuilputstraat in Meulebeke op straat doodgeschoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier