Trucker vraagt vrijspraak voor dodelijk ongeval waarbij kleuter stierf aan Brugse schoolpoort

06/12/17 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:56

De Nederlandse trucker kwam persoonlijk afgezakt naar de rechtbank.

Trucker vraagt vrijspraak voor dodelijk ongeval waarbij kleuter stierf aan Brugse schoolpoort

Het dramatische ongeval laat nog steeds diepe sporen na bij de familie van Yamen. Dat bleek deze ochtend tijdens de behandeling in de Brugse politierechtbank. "Ik voel nog steeds heel veel pijn", sprak de grootvader. Uit het pleidooi van hun advocaat blijkt dat de moeder nog dagelijks de oversteekplaats moet passeren. Op 22 februari gebeurde daar de dodelijke aanrijding. Een 58-jarige trucker stond te wachten aan het zebrapad ter hoogte van het Sint-Lodewijkcollege in Sint-Andries, toen de vrachtwagen plots opnieuw vertrok. "Mijn cliënt dacht dat de baan vrij was en focuste zich op de weg vlak voor zich uit", verduidelijkte de advocaat van de beklaagde de situatie. Dat bleek dus niet het geval. De 6-jarige kleuter was bij het aanzetten van de tientonner nog aan het oversteken, waarna Yamen onder de wielen van de truck terechtkwam. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Nederlandse trucker kwam persoonlijk afgezakt naar de rechtbank en vroeg de vrijspraak. "Het fietsertje was geen voorzienbare hindernis voor mijn cliënt. Er is ook geen enkele getuige die uitsluitsel kan brengen over de manier waarop het kind overstak. Een kleuter kan impulsief reageren en luistert niet altijd. Al weet ik natuurlijk niet of dat die dag ook zo was", aldus meester Hans Spriet. De discussie of het kind op zijn fietsje zat of ernaast liep, staat niet in oorzakelijk verband met het ongeval. Mocht het jongetje te voet zijn gestapt, zou het op identiek dezelfde manier gebeurd zijn", zegt meester Dirk De Fauw, die de belangen van de familie behartigt. "Al blijft een kind een zwakke weggebruiker. Wij blijven erbij dat Yamen een voorzienbare hindernis was. De vrachtwagen was bovendien volledig uitgerust met diverse spiegels."

De trucker zelf kwam in tranen voor de rechter. "Ik heb het kind niet gezien. En dat vind ik verschrikkelijk", sprak de man de familie toe. De rechter doet uitspraak op 20 december.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!