Sportvliegtuigje stijgt op in Wevelgem en crasht in Hasselt: twee doden

Het vliegtuig was vertrokken vanop de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. © Belga
Redactie KW

Er is maandagnamiddag een sportvliegtuigje neergestort in Stokrooie bij Hasselt. De twee inzittenden van het toestel zijn daarbij om het leven gekomen. Het vliegtuigje was in Wevelgem opgestegen.

Het ongeval gebeurde rond 13.20 uur. Het vliegtuigje was tot anderhalf jaar geleden eigendom van Diamond Flight uit Kortrijk. “Maar we hebben het toen verkocht aan iemand uit Namen”, stelt de zaakvoerder.

“Het vlietuig Beechcraft F33A, met kenteken OO JKM, was om 13 uur opgestegen op de luchthaven van Wevelgem”, bevestigt Iwan Royon van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. De slachtoffers komen uit Moeskroen en Namen.

Onderweg voor onderhoud

Het vliegtuig was onderweg naar Zwartberg voor onderhoud. “De Beechcraft F33A – met kenteken OO JKM – die maandag neerstortte, was onderweg naar ons bedrijf om communicatieapparatuur te laten vervangen“, zegt Eddy Vandevoorde van het luchtvaartbedrijf ASP Avionics in Zwartberg bij Genk. “Oorspronkelijk ging het vliegtuigje in het weekend komen, maar vermoedelijk door de weersomstandigheden werd de vlucht naar maandag uitgesteld.”

De omgeving is door de politie afgesloten. Alle bevoegde diensten zijn verwittigd en voeren het verdere onderzoek naar de omstandigheden van de crash. Het vliegtuig raakte wellicht een hoogspanningskabel.

(Belga/AXV)

Buurtbewoners zagen vliegtuigje rakelings over huizen vliegen

Het sportvliegtuigje moet bijzonder laag over de huizen in de buurt hebben gevlogen. Dat getuigen enkele buurtbewoners. “Ik stond in mijn veranda en zag het vliegtuig net boven ons tussen de huizen door vliegen. Het vliegtuig vloog echt onmenselijk laag, waardoor ik dacht dat het op de daken zou vallen. Ik hoorde ineens een zwaar lawaai, wellicht van een motor, en daarna een ongelofelijk zware slag”, vertelt buurtbewoner Carlo Bogaert.

De crash gebeurde volgens de bewoners rond 13.15 uur, waarna een van hen de hulpdiensten verwittigde. “Ik ben direct in mijn auto gesprongen en zag het vliegtuig met de snuit in de grond staan. Het vliegtuig moet de takken van de bomen hebben geraakt, maar er was geen vuur of rook te zien, enkel een kerosinegeur”, aldus Bogaert.

Ook buurtbewoonster Marleen Luwel zag het vliegtuig rakelings voorbijscheuren. “Het vliegtuig hing volledig scheef en vloog over de huizen. Dat was raar om te zien en ik had echt schrik. Ze moeten nog geprobeerd hebben om verdere schade te voorkomen door richting het grasveld te vliegen voor een noodlanding”, zegt Luwel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier