Schoorsteenbrand begon volgens bewoner al dag voordien

Volgens de bewoner was de schoorsteenbrand al daags voordien begonnen. Toen had hij immers de kachel aangemaakt. © JC
Redactie KW

Rond 19.15 uur werd de brandweer van Oostende maandagavond opgeroepen voor een woningbrand aan de Sint-Riquierstraat in Bredene-Dorp.

Eens aangekomen ging het om een schoorsteenbrand met een enorme rookontwikkeling. Nochtans vertelde de bejaarde bewoner A.D. dat hij zondag de kachel had aangestoken en niet gisteren (maandag dus, nvdr). De alleenstaande man had zijn buurman gevraagd om eens te komen kijken, omdat hij iets had geroken. De buurman legde zijn hand op de muur en stelde vast dat die ongelooflijk heet was. Daarop alarmeerden ze de brandweer.

Die kon via de ladderwagen de schoorsteen bereiken, maar kon de rookontwikkeling niet stoppen. Op zeker ogenblik begon de muur te barsten door de hitte die intussen al opgelopen was tot 200 graden. Het water liep door die barsten heen. Uiteindelijk werd een drilboor van de buurman gebruikt om de schouwmuur te openen en zo de schade te beperken. Alle asbrokken werde uit de schoorsteen gehaald en geblust, om zo de hitte die onderaan ontstond, te bedwingen.

Ondanks de lichte water- en roetschade zal de bejaarde man toch in zijn woning kunnen blijven overnachten, maar het huis zal eerst een grondige schoonmaakbeurt moeten ondergaan.

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier