Ruiter niet aansprakelijk voor op hol geslagen paard

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Ieper heeft zich donderdag uitgesproken in de zaak van een op hol geslagen paard.

De politierechter oordeelde eerder dat de ruiter, die samen met de eigenares van het dier op pad was, niet verantwoordelijk was voor de schade die het paard veroorzaakte. Dat vonnis werd in beroep bevestigd.

Op 25 juni 2013 gingen Valerie V. en Elke T. samen wandelen met twee paarden. De paarden waren eigendom van Elke T. Zij nam een van de dieren aan de hand, haar vriendin besteeg het andere rijdier. Het paard waarop beklaagde, Valerie V., plaatsnam, sloeg op hol. Daarbij richtte het materiële schade aan, alvorens in een prikkeldraad te blijven hangen en in de gracht te belanden.

Hoe kon mijn cliënte het dier in toom gehouden hebben, als ze er meters voordien afgevallen was?

De politierechter sprak Valerie V. vrij. De advocaat van de eigenares van de dieren tekende beroep aan tegen die uitspraak. Toch pleitte de verdediging opnieuw de vrijspraak.

“Hoe kon mijn cliënte het dier in toom gehouden hebben, als ze er meters voordien afgevallen was?”, vroeg haar raadsman zich af. De discussie over wie uiteindelijk de verantwoordelijkheid droeg werd door de rechtbank in beraad genomen.

De rechtbank oordeelde dat Valerie V. terecht is vrijgesproken. Het vonnis van de politierechtbank werd in beroep bevestigd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier