Redder van drenkelinge in kanaal Roeselare-Leie: "Ik deed gewoon mijn plicht"

30/07/18 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:38

Een heldendaad wil hij het niet noemen, maar samen met Marvin Koll (30) redde Pedro Delaere (47) een 51-jarige vrouw uit het kanaal Roeselare-Leie. Zij was met haar wagen in het water beland.

Redder van drenkelinge in kanaal Roeselare-Leie: "Ik deed gewoon mijn plicht"

Pedro Delaere en zijn dochter Phebe op de plek waar de dame met haar auto in het kanaal Roeselare-Leie belandde. © PVH

De feiten speelden zich zaterdagnamiddag rond 16 uur af tussen de Kolen- en Graankaai in Roeselare. "Ik was met mijn dochter Phebe (16) gaan shoppen in het centrum van Roeselare", zegt Pedro Delaere uit Ingelmunster. "Op weg naar huis merkte Phebe plots een auto in het kanaal op."

Pedro sloeg meteen de remmen dicht. "Twee dames waren toen net de hulpdiensten aan het verwittigen en ik besloot om via de Bruanebrug richting Kolenkaai te rijden. Aan de kant van de Graankaai was het immers een pak moeilijker om in het water te springen. Ik ben als de bliksem vertrokken en heb daarbij zelfs twee keer de rode stoplichten genegeerd. Maar in zo'n situatie moet je snel handelen."

Toen Pedro aan de andere kant van het kanaal aankwam, zag hij dat Marvin Koll (30) uit Roeselare van aan de Graankaai richting de auto aan zwemmen was. "Ik ben toen onmiddellijk ook het kanaal in gegaan. Uiteindelijk hebben we de vrouw in kwestie samen uit de auto kunnen halen, al heeft ons dat heel wat krachten gekost. Ze was in shock en liet eerst niet toe dat we haar hielpen. Net toen we de drenkelinge aan de Kolenkaai op het droge hadden gebracht, kwam de eerste brandweerwagen aan. Zij hebben het toen van ons overgenomen."

Automatische piloot

Mede dankzij Pedro en Marvin kan de vrouw in kwestie het hele hachelijke avontuur nog navertellen. "Maar een held wil ik mezelf niet noemen", benadrukt Pedro. "Ik heb gewoon mijn plicht gedaan. Toen ik die wagen in het kanaal zag, ben ik op automatische piloot overgeschakeld. Het enige wat telde, was die vrouw redden. Pas nadien, toen de hulpdiensten aan het werk waren, kwam het besef en begon ik te trillen. Chapeau trouwens voor politie, brandweer en het medisch team, want ze lieten ook mij en Marvin niet aan ons lot over. Ik ben echter vrij snel naar huis vertrokken, want ik kon niks meer doen voor die dame."

Achteraf bleek dat de kans op verdrinking vrij klein was. "Het water stond amper een meter hoog op de plek waar de auto was gestrand, maar dat wisten Marvin en ik uiteraard niet. Ik dacht dat de auto zou zinken, maar gelukkig bleek die vrees onterecht."

Van de vrouw in kwestie heeft Pedro niks meer vernomen. "Spijtig, want ik zou graag weten hoe het met haar gaat. Ik heb geen gegevens van haar en weet zelfs niet hoe ze heet. Maar ze mag me altijd contacteren."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!