Oostende kreunt onder zware storm

Redactie KW

De lokale politie kreeg naar eigen zeggen meer dan 120 oproepen binnen tussen 11:00 uur en 15:40 uur. Dat had allemaal te maken met de zware storm die over de kuststreek raasde.

De storm zorgde voor heel wat schade in Oostende. Van afgewaaide takken tot stukgeslagen ramen, weggewaaide zonnepanelen, loszittend isolatiemateriaal, ingestorte muren, gevaarlijk bewegende torenkranen en balustrades die dreigden om naar beneden te komen. De politie en brandweer had hun handen vol.

De carnavalsstoet die traditioneel het tweede weekend van maart in Oostende door de straten voert, werd uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Daarnaast werden verschillende straten voor alle verkeer afgesloten. Het ging dan vooral om straten dicht bij zee. Zo werd de Torhoutsesteenweg, tussen het Petit-Paris en het Leopold I-plein een uur lang afgesloten en werd ook de Van Iseghemlaan, tussen de Louisastraat en de Kapucijnenstraat meer dan een uur lang afgesloten. Ook de Vergeet-mij-nietjeslaan werd meer dan twee uur lang afgesloten uit vrees voor ongelukken. “De straten werden afgesloten omdat we de veiligheid op een gegeven moment niet meer konden garanderen”, klinkt het bij de lokale politie.

Op de bouwwerf waar momenteel gewerkt wordt aan een splinternieuw zwembad in de wijk Mariakerke viel een stenen muur om. Aanvankelijk werd gedacht dat er zich slachtoffers onder het puin bevonden. De hulpdiensten rukten massaal uit. Later bleek het om vals alarm te gaan. De muur was wel degelijk omgevallen, maar van slachtoffers was geen sprake.

Op de bouwwerf waar men momenteel werkt aan het nieuwe zwembad viel een muur om. In eerste instantie dacht men dat er slachtoffers onder het puin zaten, maar later bleek het loos alarm te zijn.
Op de bouwwerf waar men momenteel werkt aan het nieuwe zwembad viel een muur om. In eerste instantie dacht men dat er slachtoffers onder het puin zaten, maar later bleek het loos alarm te zijn.

Zelfs de kusttram reed sinds 13 uur niet meer door de hevige wind. De kusttram werd vervangen door pendelbussen. “Ondertussen rijden de trams nog steeds niet. We hopen in de loop van de avond een beperkt aantal trams opnieuw te laten rijden, afhankelijk van het stormweer. We blijven de situatie op de voet volgen. Ondertussen kunnen de mensen nog steeds gebruik maken van de pendelbussen”, aldus Annelies Meynaerts, perswoordvoerder bij De Lijn.

Ondertussen is het zwaarste voor de kusstreek voorbij al blijft code geel van kracht voor de hele kuststreek. Vanavond draait de wind tussen west en noordwest en wordt matig tot vrij krachtig. Er zijn nog steeds rukwinden mogelijk tot 80 à 90 kilometer per uur. Ook maandag wordt winderig met rukwinden tot 70 kilometer per uur dat laat het KMI weten.

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier