Onweer kent geen genade voor West-Vlaanderen: bliksem slaat drie keer in

De blikseminslag zette een schuur in brand in Bellegem. © LSi
Redactie KW

De brandweerzones Fluvia en Westhoek hebben in totaal een twintigtal oproepen te verwerken gekregen na het onweer van woensdagnacht en dinsdagochtend. Het ging om wateroverlast en enkele blikseminslagen.

Vooral het zuiden van de provincie lag in de frontlinie van het onweer. Omstreeks 2 uur begon het fel te regenen en te bliksemen in het uiterste zuiden. Het onweer trok verder richting de kust.

Al bij al viel het aantal oproepen mee. In zone Fluvia, de streek rond Kortrijk en Waregem, waren er dertien oproepen voor wateroverlast. Daar moest de brandweer wat water wegpompen. In Bellegem en Ingooigem sloeg de bliksem in. Slachtoffers vielen er niet.

In Bellegem moest een schuur langs de Doornikserijksweg er wel aan geloven. De schuur brandde uit. De brand veroorzaakte ook wat schade aan de vlakbij gelegen woning. Het was een passerende vrachtwagenchauffeur die op de deuren van de buren bonkte om hen te verwittigen. De brandweer had het vuur snel onder controle en kon verdere overslag naar de woning vermijden.

Hinder aan overwegen

In Wevelgem sloeg de bliksem in op een cabine van Infrabel waardoor er hinder was aan de overwegen, maar de situatie is ondertussen al genormaliseerd.

Brandweerzones Fluvia en Westhoek kregen in totaal een twintigtal oproepen te verwerken

In de Westhoek waren er ook een paar oproepen, een tweetal in Ieper en in Zonnebeke en Nieuwpoort. In Lo-Reninge sloeg de bliksem ook in op een woning. Er ontstond een kleine brand die snel onder controle was.

Ondergelopen woningen en kelders

Ook meer naar het zuiden, in de regio van Doornik (provincie Henegouwen), moest de brandweer vanaf 3 uur verschillende keren uitrukken vanwege de hevige regen. In enkele dorpen ontstonden er modderstromen en verschillende woningen en kelders zijn ondergelopen.

De brandweer van Wallonie picarde kreeg tijdens de nacht een twintigtal oproepen te verwerken en verwacht dat dat aantal in de loop van de ochtend nog zal oplopen.

(Belga/LSi)

Opnieuw kans op felle onweersbuien

Dinsdagochtend is er kans op buien over het westen en langs de Franse grens. Daarna is het tijdelijk droog, maar in de namiddag verschijnen er opnieuw onweersbuien. Plaatselijk valt er flink wat neerslag in korte tijd en hier en daar gaat het ook hagelen. De maxima schommelen van 21 of 22 graden aan de kust.

Het KMI kondigt voor dinsdagnamiddag vanaf 15 uur code geel aan voor het hele land. Er is plaatselijk kans op onweer en er is kans op intense regenval, hagelbuien of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier