Nu ook in regio Kortrijk-Menen-Waregem snel een sms bij een ramp

© Nicolas Verhaeghe
Axel Vandenheede

Een vliegtuigbom die wordt blootgelegd… Een oude school die in lichterlaaie staat… Wanneer een ramp gebeurt, is het van levensbelang dat mensen in de buurt snel op de hoogte zijn. Veertien gemeenten uit onze regio hebben zich – zeven maanden na de lancering – nu ook aangesloten bij Be-Alert. Met dat alarmeringssysteem kunnen de burgemeesters hun burgers snel informeren via telefoon en sms. “Nu is het belangrijk dat de inwoners zich ook registreren”, zegt zonecommandant van Fluvia Frank Maertens.

Toen bij bouwwerken in hartje Kortrijk een vliegtuigbom werd gevonden zo’n jaar geleden, moesten de buren snel geëvacueerd worden. Hulpdiensten en gemeenschapswachten rukten massaal uit om iedereen in een straal van honderd meter te verwittigen. Dat ging om duizend mensen, een tijdrovend karwei.

Sinds juni 2017 kan bij een noodsituatie de burgemeester, gouverneur of minister een beroep doen op Be-Alert. Met dat alarmeringssysteem wordt de bevolking op de hoogte gebracht via een spraakoproep naar een vaste telefoonlijn of via sms, mail of sociale media. Snel en efficiënt. Maar toch tekenden nog maar 37 van de 64 West-Vlaamse gemeenten in. Vooral in onze regio zijn weinig gemeenten Be-Alert.

“Dat is veranderd”, stelt Frank Maertens. Hij is zonecommandant van hulpverleningszone Fluvia, waartoe Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem behoren. “Anzegem, Menen, Waregem en Wevelgem zijn sinds eind 2017 lid. Op de laatste zoneraad van 2017 beslisten de 14 burgemeesters om als hulpverleningszone aan te sluiten bij Be-Alert.”

De zonecommandant is daarover tevreden, want zelf drong hij er bij de burgemeesters op aan om lid te worden. “Al kan ik begrijpen waarom sommigen daar wat weigerachtig tegenover stonden. Ten eerste is Be-Alert een systeem van de federale overheid. Tegen de tijd dat het gelanceerd werd, was het al wat verouderd. De hulpdiensten in Vlaanderen hebben een upgrade gevraagd en het Crisiscentrum onderzoekt dat nu.”

Ten tweede kwam Be-Alert er zonder overleg met de hulpdiensten. Tot slot is het zo dat de federale overheid iets implementeert, maar de gemeenten de kost moeten dragen. Het jaarabonnement en de activatiekost zijn voor elke gemeente trouwens gelijk. Kortrijk, met ruim 76.000 inwoners, betaalt dus even veel als Spiere-Helkijn (2.100 inwoners).” De activatiekost bedraagt 100 euro, het jaarlijkse lidmaatschap 1.100 euro.

Van deur tot deur

Wat betreft de kosten hoeven de 14 gemeenten zich geen zorgen te maken: Fluvia betaalt die. “We regelen ook alle administratie. Wel is het nog altijd de burgemeester die zal beslissen of Be-Alert gebruikt zal worden. In overleg met de hulpdiensten. Ik maakte intussen de oefening hoeveel keer we de afgelopen drie jaar een beroep hadden kunnen doen op Be-Alert. Dat is een vijftal maal per jaar. Er was in maart 2017 bijvoorbeeld die grote brand in een school in Menen. Met Be-Alert hadden we meteen de hele wijk kunnen verwittigen.”

Nu ook in regio Kortrijk-Menen-Waregem snel een sms bij een ramp
© RMG-iStockphoto

“Toen hadden we via Be-Alert de mensen in een bepaalde perimeter snel kunnen informeren via sms”, pikt de Meense burgemeester Martine Fournier (CD&V) in. “Daarbij dient wel gezegd dat dit alarmeringssysteem niet sluitend is: er zijn nog Menenaars die geen gsm hebben. Sowieso zullen de hulpdiensten nog van deur tot deur gaan en zal een politiewagen met megafoon door de straten rijden.”

Inschrijven noodzakelijk

Bij stad Kortrijk zijn ze eveneens tevreden over de aansluiting bij Be-Alert. “Met dit alarmeringssysteem hebben we een extra troef in handen bij noodsituaties”, legt Maarten Vander Stichele uit. Hij is veiligheidsdeskundige op het kabinet van burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Zeker tijdens de werken in het kader van het Stationsproject. Nu valt alles nog mee, maar eens de graafwerken voor de ondergrondse parking starten, zal het risico op het inden van bommen wel stijgen.”

Frank Maertens hamert er wel op dat Be-Alert enkel nut heeft als de inwoners van de hulpverleningszone zich inschrijven voor het alarmeringssysteem. “Wie surft naar de website van Be-Alert, kan zich gemakkelijk inschrijven. Je kan daarbij verschillende adressen en telefoonnummers invullen.”

Enkel wie ingeschreven is, wordt via Be-Alert op de hoogte gehouden van noodsituaties. Het is dus belangrijk dat de inwoners van de hulpverleningszone dit doen. De hulpdiensten zullen bij incidenten wel door de straten rijden en van deur tot deur gaan, maar via Be-Alert zullen de mensen sneller info krijgen.”

Ook Sms-Alert in noodsituaties

Sms-Alert is een onderdeel van het alarmeringsplatform Be-Alert, maar werkt anders. Wanneer er een noodsituatie is, krijgt iedereen in de buurt, al dan niet ingeschreven bij Be-Alert, een sms. Het is de minister van Binnenlandse Zaken of de betrokken gouverneur of burgemeester die daarvoor het initiatief neemt.

“Als er een incident plaatsvindt, kan er naar iedereen die zich in de buurt bevindt, een sms met de nodige uitleg worden gestuurd”, legt Frank Maertens uit. “Voor sommige incidenten zal iedereen een sms krijgen die binnen een straal van 50 meter is, bij andere zal de straal groter zijn.”

Vorig jaar vond er een test van Sms-Alert plaats tijdens Rock Werchter. Er werden 44.000 sms’en verstuurd, 40.000 festivalgangers kregen er een.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier