Netten in Stadsschouwburg moeten vermijden dat er nog stukken plafond naar beneden komen

09/11/17 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:51

De schade in de trappenhal rechts, waar vorige zaterdag tijdens een uitverkochte voorstelling een deel van het plafond loskwam, is voorlopig hersteld.

Netten in Stadsschouwburg moeten vermijden dat er nog stukken plafond naar beneden komen

"We gaan nu zo vlug mogelijk een restauratiedossier opstarten en alles grondig laten bekijken", zegt bevoegd schepen Hilde Decleer.

"De bepleistering was losgekomen door barsten in het plafond. Die barsten zijn wellicht veroorzaakt door zwaar verkeer of andere omgevingstrillingen. Maar ze kunnen ook afkomstig zijn van geluidstrillingen bij muziekconcerten ", zegt schepen voor facilitair beheer Hilde Decleer (CD&V). Bij een preventieve controle, zijn vervolgens gelijkaardige barsten vastgesteld in de traphal links van de inkom. Die barsten zijn intussen gefixeerd, maar uit voorzorg liet het stadsbestuur daar donderdagvoormiddag ook netten over het plafond spannen zodat er geen pleisterwerk naar beneden kan komen.

"De schade in de trappenhal waar vorige zaterdag een deel van het plafond loskwam, wordt nu voorlopig hersteld. Verder komt het er nu op aan om zo vlug mogelijk een restauratiedossier op te starten", aldus Decleer. De Stadsschouwburg werd in 2001 gerestaureerd. "Bij de restauratie door Group Monument zijn die plafonds uiteraard ook aangepakt, maar blijkbaar werden ze toen enkel overschilderd en niet herpleisterd. Dat pleisterwerk is door middel van een soort lijm bevestigd aan smalle latjes."

De staat van de historische panden in de binnenstad wordt volgens de schepen systematisch gecheckt. "Maar er zitten altijd wel kleine barstjes in een gebouw, en het risico daarvan is dus blijkbaar niet altijd zo eenvoudig goed in te schatten", aldus nog schepen Decleer.

(WK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!