Motorrijder voor de rechter na ongeval met 22 gewonden

De bus raakte zwaar beschadigd achteraan. © a-DJ
Redactie KW

Een 37-jarige motorrijder uit Diksmuide moest zich maandagochtend verantwoorden in de politierechtbank voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Middelkerke op 28 oktober 2016 waarbij 22 gewonden vielen. Volgens het openbaar ministerie veroorzaakte de dertiger een aanrijding tussen een schoolbus en vrachtwagen door een gevaarlijk en foutief inhaalmanoeuvre.

Een bus van Keolis brengt elke ochtend leerlingen uit Middelkerke en deelgemeenten naar het Sint-Godelievecollege in Gistel. Die bewuste 28 oktober 2016 was dat niet anders. “Er zat een veertigtal leerlingen op mijn bus“, herinnert buschauffeur Erica van Raak uit Gistel zich. “Ik draaide vanuit Sint-Pieters-Kapelle de Diksmuidsesteenweg in. Er stond een rij auto’s aan te schuiven in de andere richting. Een motorrijder was tussen de auto’s aan het slalommen om de file voorbij te steken. Ik ben erg bruusk in de remmen moeten gaan, want anders zou ik de motorrijder omver hebben gereden.” De vrachtwagen die achter de bus reed, kon niet op tijd stoppen. Er volgde een harde klap waarbij de achterruit van de bus werd verbrijzeld. In totaal vielen 22 lichtgewonden.

Te weinig afstand

De aanrijding en de gewonden zijn het gevolg van het gevaarlijk inhaalmanoeuvre van de motorrijder, oordeelt het openbaar ministerie nu. Volgens de 37-jarige motorrijder zelf is dat niet het geval. “Volgens ons hield de trucker onvoldoende veiligheidsafstand. Dat is de enige oorzaak van de aanrijding. Zelfs al remt de bus hard, dan nog moet een vrachtwagen toch tijdig kunnen stoppen? Mijn cliënt deed de buschauffeur in de remmen gaan. Maat dat betekent niet dat hij automatisch verantwoordelijk is voor het ongeval zelf. Bovendien was de trucker handenvrij aan het bellen. Dat zal zijn reflexen zeker niet ten goede zijn gekomen”, klonk het verweer. De rechter doet uitspraak op 22 januari.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier