Kortrijkse zwembaddroom niet geblust door brand

© KDS
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Het zag er buitengewoon leuk uit. Burgemeester Vincent Van Quickenborne die met zijn schattige dochter Bo een eerste sprong waagt in het nieuwe Kortrijkse zwembad. Het grootste van uren in het rond, het kroonjuweel van Kortrijk Weide. Symbool voor de drive, de daadkracht en het enthousiasme waarmee de burgemeester en zijn ploeg de stad willen besturen. Een moment om naar uit te kijken, woensdag. Maar zover zijn we niet geraakt. Vlak hiervoor viel het hele scenario in het water. Door genadeloos vuur.

Het was dinsdagavond nog geen half twaalf toen de eerste beelden van de vlammen op Facebook begonnen te circuleren. Velen geloofden niet wat ze zagen. “Eerst dacht ik dat het een grap was, je kan zoveel met Photoshop.” Na de beelden volgden de eerste commentaren. “Het water van het zwembad brandt”, probeerde een flauwe plezante. Maar het was bloedige ernst.

Sofie Vandenberghe, woordvoerder van het parket, schiep de volgende dag duidelijkheid: “Dinsdagavond, iets voor 23 uur is een melding binnengekomen van een brand in het Lago-zwembad op Kortrijk Weide. De brandweer is meteen massaal uitgerukt om de schade zoveel mogelijk te beperken.” Zoveel mogelijk, inderdaad.

Blussen voor gebruik

Ze hadden nog maar goed hun gigantische ladders uitgerold toen ze beseften dat ze voor een hels karwei stonden. De hoofdrolspelers die maanden en jaren hadden gewerkt aan dit waterparadijs, stonden machteloos toe te kijken terwijl de glijbanen , gemaakt uit het moderne polyester, zonder genade door de vlammen werden opgevreten. Even werd er gevreesd dat ook de glijbaantoren zou sneuvelen.

Even voor middernacht stond de toren met glijbanen in lichterlaaie.
Even voor middernacht stond de toren met glijbanen in lichterlaaie.© BELGA

Als hij instort, dan hopelijk niet langs de kant van het zwembad”, hoorden we zeggen. Het was pas toen de werfkeet met een koevoet werd opengebroken en de brandweer de plannen kon inkijken, dat er met zekerheid gezegd kon worden dat de toren van beton was en niet van staal. Het instortingsgevaar was onder controle. Dat de brandweer niet eerder in het bezit van de plannen was, bleek geen overtreding van de wet. Woordvoerder Lore Walravens van Lago wist te vertellen dat de brandweer eerder, zoals de procedures het voorzien, het hele complex had gecontroleerd en dat daarbij gebleken was dat alle voorschriften werden gerespecteerd. De plannen zelf moesten pas bij de opening van het complex in het bezit van de brandweer zijn. Maar het werd blussen voor gebruik.

Al ons personeel is getraind om te doen wat moet bij ongevallen – Lore Walravens, woordvoerder Lago

Op heden geen kwaad opzet

De volgende dag bleek dat het bluswater en de rook veel schade hadden aangericht. De hitte van het vuur had enkele koepels laten springen. Wie enkele uren eerder de toren als een fakkel had zien branden, had geen cent gegeven voor de kansen van het zwemcomplex. “Maar het gebouw heeft het vuur getrotseerd, net doordat het aan de voorschriften voldeed,” vertelde Lore.

In de zon van de veel te vroege lente, verkondigde Sofie Vandenberghe namens het parket dat kwaad opzet wordt uitgesloten. Alleen was de oorzaak van de brand nog niet bekend. Vreemd dan wel dat men wist dat er van kwaad opzet geen sprake was. “Tot op heden wijst niets in die richting”, beklemtoonde Sofie. En ze herhaalde het nog eens. “Tot op heden.” Maar de zon predikte geloof in de mensheid. Even mocht er niet aan complottheorieën gedacht worden. Al waren die zoveel makkelijker te verzinnen dan wat het toeval soms vermag. De nachtelijke ontgoocheling bij burgemeester Van Quickenborne en Lago-directeur Diether Thielemans had intussen plaatsgemaakt voor optimisme. “Nu weet heel België dat Kortrijk binnenkort het grootste zwembad van Oost-en West-Vlaanderen heeft. Met de langste glijbanen van het land.” Die brandbaar zijn. En moeilijk te blussen dachten we erbij.

Kortrijkse zwembaddroom niet geblust door brand
© BELGA

Nu weet heel België dat Kortrijk binnenkort het zwembad met de langste glijbanen heeft – burgemeester Vincent Van Quickenborne

Warme glijbanen

“Ook de glijbanen van de concurrentie zijn van polyester”, stelde Lore Walravens. “En de onze zijn geïsoleerd omdat we niet willen dat het water in de buizen afkoelt.” Inderdaad, er is aan alles gedacht. Lago leek niet alleen het grootste zwembad van de streek te hebben gebouwd, maar ook het slimste. En misschien ook wel het mooiste. Wat architect Tom Adins met het gebouw heeft gedaan, hoe de aardetinten van het gebouw en de groene kleuren van de baden, een hand uitsteken naar het park vlakbij: het is maar een van de vele voorbeelden. In een stad van smaak en design wou de stad geen bad dat eruitzag als een pretparkattractie. Zelfs de glijbanen blonken uit door hun ingetogenheid. Geen schreeuwerige kleuren, maar wit. Vlekkeloos wit. Voor even.

Propere stad

Het wit is bezoedeld. Net als het blazoen. Maar dat wordt opgepoetst. Het 1777-nummer kreeg 63 meldingen in de loop van de dag, klonk het bij Seel Seynhaeve van stad Kortrijk. Vooral klachten over roet. Eerder al stuurde ze berichten uit dat bepaalde straten in Heule wakker waren geworden onder assen. Team Nette Stad rukte uit en poetste waar het poetsen kon. In het zwembad zal er ook gepoetst moeten worden. Terwijl de brand woedde, waagde de brandweer zich niet binnen.

Kortrijkse zwembaddroom niet geblust door brand
© BELGA

Projectleider van Lago, Tom Hillewaere, liet al wie van nut kon zijn bij de bluswerken meekijken op zijn computer wat de camera’s vanbinnen lieten zien. Een omgeving die er grotendeels ongerept uitzag. Vandaar dat de burgemeester ‘s nachts, terwijl het vuur nog smeulde, durfde te hopen dat zijn opening op vrijdag niet in het water zou vallen. Enkele uren later, toen hij voor de ingang van het zwemparadijs, een persconferentie gaf, wist hij dat het roet en het water zich toch tussen gleuven, plooien en isolatie hadden gewerkt. Er zou gepoetst moeten worden. Hersteld. Wonden gelikt. “Misschien is het een kwestie van dagen, misschien van weken…”

Toeval bestaat

En wat als de explosie zich had voorgedaan terwijl het bad al open was, durfden we ons hardop af te vragen. “Dan zouden de gevolgen misschien minder erg geweest zijn”, sprak de marketingdame in Lore Walravens. “Al ons personeel is gedrild, getraind op wat te doen bij alle mogelijke ongevallen. Misschien hadden ze snel geblust en zeker hadden ze ervoor gezorgd dat het publiek in alle rust het complex zou verlaten hebben.” Mocht daar een spreekwoord voor bestaan, dan zou het wat raar klinken: een ongeluk bij een geluk. Nee, laten we het simpel houden. Toeval bestaat. Dat werd in Kortrijk nog maar eens bewezen.

Hoe het vuur het zwemplezier verslond

Dinsdagavond, iets voor 23 uur. Toevallige passanten horen een luide knal in de buurt van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide. In een mum van tijd staan de hoge toren en de vijf glijbanen van het complex in lichterlaaie. Een hoopje as, bengelend aan de gloednieuwe constructie is al wat overblijft.

Om 22.55 uur dinsdagavond komen de eerste meldingen van een explosie binnen bij hulpverleningszone Fluvia. Het zijn wandelaars en buurtbewoners van Kortrijk Weide die als eerste de vlammen aan het nieuwe zwembad opmerken. De mensen van de dispatching van de politiezone Vlas merken het vuur ook meteen op. De hulpdiensten snellen ter plaatse, met alle beschikbare posten, goed voor 120 hulpverleners en 30 voertuigen.

Kortrijkse zwembaddroom niet geblust door brand
© BELGA

Op sociale media circuleren meteen beelden van de glijbanentoren, gehuld in vlammen. De politie stelt een perimeter in, het treinverkeer van de NMBS wordt stilgelegd. De brand blussen lukt niet, onder controle krijgen wel. Anderhalf uur lang woedt het vuur, omstreeks 00.30 uur is de brandweer het vuur volledig meester. Het dak en de rest van gebouw worden nog uren gekoeld. Even wordt gevreesd voor instortingsgevaar, maar omwille van het feit dat de toren uit beton is opgetrokken, kan die piste snel uitgesloten worden. Slachtoffers zijn er gelukkig niet: op het moment van de brand is het zwembad leeg. De voorbije weken werd nog dag en nacht gewerkt om vrijdag feestelijk te kunnen openen, maar dinsdagnacht was niemand er aan het werk.

Woensdagochtend is duidelijk hoe zwaar de opgelopen schade aan het nieuwe zwembad is. Van de glijbanen blijft niet veel over en ook de toren zelf is er erg aan toe. Om 11 uur overlegt burgemeester Vincent Van Quickenborne met de brandweer en alle betrokken partijen. Kwaad opzet wordt uitgesloten. Wat dan wel de oorzaak is, moet verder onderzoek door een branddeskundige van het parket uitwijzen.

Alle geplande festiviteiten voor de grootse opening worden afgelast, ook de leerlingen van de Sint-Paulusschool zien hun zwemuitje woensdagnamiddag in het water vallen.

Door de snelle melding en het cameranetwerk van de politiezone Vlas waren de hulpdiensten meteen ter plaatse. (foto Belga)
Door de snelle melding en het cameranetwerk van de politiezone Vlas waren de hulpdiensten meteen ter plaatse. (foto Belga)© BELGA

In de wijde omgeving van Kortrijk Weide wordt ondertussen duchtig gepoetst. De roetdeeltjes waaien tot in Heule, Bissegem en Gullegem. Straten, tuinen, auto’s en visvijvers: het roet ligt overal. Schadelijk voor de gezondheid zijn de assen niet, maar de stad stuurt toch een aantal waarschuwingen uit. Groenten uit de moestuin moeten worden afgewassen, spelende kinderen wordt gevraagd binnen te blijven tot de tuin volledig roetvrij is.

Later woensdag geeft het parket het zwembadgebouw opnieuw vrij. Behalve waterinsijpeling en roetschade in het subtropische deel, valt het binnen al bij al goed mee. De stad en Lago beslissen dan ook om het nieuwe zwemcomplex in drie fasen te openen, te beginnen met het sportbad. Wanneer het bad effectief opent, is nog niet duidelijk. De volledige heropbouw van de glijbanen en de toren zal nog maanden duren.