Kortrijkse Flying Club rouwt om gecrashte piloot

Luc Gerné was lid van Kortrijk Flying Club. (GF)
Redactie KW

De Kortrijkse Flying Club is in rouw na het tragische ongeval met een sportvliegtuigje in Stokrooie nabij Hasselt. Twee inzittenden lieten er het leven. De 61-jarige Luc Gerné uit Moeskroen, die als passagier meevloog, was al meer dan dertig jaar gepassioneerd lid van de club. De kaasavond dit weekend gaat dan ook niet door.

“Luc was gepassioneerd door zweefvliegen en vliegen met motorvliegtuigen”, weet clubvoorzitter Luc Jacques. “Hij was een aangenaam persoon die vaak aanwezig was op de club en ook altijd deelnam aan clubactiviteiten. We zijn dan ook diepbedroefd om zijn verlies. Wij hebben ons medeleven aan familie en nabestaanden betuigd.”

Dit weekend stond een kaas- en wijnavond gepland, maar uit respect voor Luc hebben wie die voorlopig uitgesteld. Luc zou er ongetwijfeld ook bij geweest zijn. Meestal wordt er die avond veel plezier gemaakt, maar het tragische ongeval zou zonder twijfel het gespreksonderwerp zijn geweest.”

Rapport afwachten

Ook Luc Jacques zit met veel vragen. “Het blijft speculeren naar de oorzaak van de crash. Dat heeft ook geen zin. We wachten het rapport van het directoraat-generaal af om te horen wat nu precies is gebeurd.”

Het vliegtuig landde in een haag in Stokrooie. (Foto Belga)
Het vliegtuig landde in een haag in Stokrooie. (Foto Belga)© BELGA

Het vliegtuig steeg maandag op vanop de luchthaven van Wevelgem-Kortrijk. Luc Gerné was een passagier. “Het gaat ook niet om een toestel van onze club”, legt Luc Jacques uit. “Luc vergezelde zijn vriend Jean-Bernard Dupont (69) uit Namen, de eigenaar van het toestel. Ze waren op weg naar ASP Avionics in Zwartberg nabij Genk voor het onderhoud van een radiotoestel. Het is tragisch dat dit moet gebeuren, tijdens het uitoefenen van zijn hobby.”

Geen risico’s

Luc Gerné stierf op 61-jarige leeftijd, piloot Jean-Bernard op 69-jarige leeftijd. “Wij hebben leden die vliegen tot ze zelfs in de tachtig zijn. Jaarlijks ondergaat iedereen een medische keuring, wat trouwens verplicht is. Luc zelf was een goede piloot die er niet om bekend stond om risico’s te nemen. Hij ging twee keer per maand vliegen, zelfs voor langere afstanden.” (Tim Ghillemyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier