Jonge Bruggeling in onduidelijke omstandigheden overleden in Zuid-Afrika

Redactie KW

Het lichaam van Pieter-Jan Staelens (35) werd in zijn uitgebrande wagen langs de kant van de weg teruggevonden. “Voorlopig is het onduidelijk wat er gebeurd is”, aldus zijn vader.

Hij zat overleden in zijn wagen langs de kant van de weg in het Zuid-Afrikaanse Hermanus. Meer informatie heeft de familie van Pieter-Jan Staelens (35), een ex-advocaat uit Brugge, momenteel nog niet. Of die er ooit zal komen is bovendien een vraagteken. “We zijn nu op weg naar daar”, zegt vader Bart, zelf stafhouder van de Brugse balie. “Momenteel weten we zelfs nog niet of er sprake was van een ongeval of niet. Ik wil daar toch in de buurt het een en ander gaan vragen.”

Toegewijd en strijdvaardig nam hij het op voor mensen zonder papieren

Pieter-Jan leerde tijdens zijn studententijd op Erasmus in Zuid-Afrika zijn Gabonese vrouw kennen. Ze woonden een tijdje samen in Kaapstad om uiteindelijk toch naar België te verhuizen. Eenmaal terug in Brugge trad hij in de voetsporen van zijn vader en belandde hij in de advocatuur. Hij profileerde zich al snel als specialist vreemdelingenrecht. Toegewijd en strijdvaardig nam hij het op voor mensen zonder papieren. Ondanks zijn jonge leeftijd stond hij bekend als één van de hardste werkers van de Brugse balie. “Het klinkt onwaarschijnlijk, maar hij werkte soms letterlijk 24 uren aan een stuk“, klinkt het bij confraters.

Maar drie jaar geleden trok Pieter-Jan samen met zijn vrouw en drie kinderen van 16, 10 en 4 jaar oud terug naar Zuid-Afrika. Hij promootte er groene energie en verkocht er windmolens en zonne-energie. “Het fijne ken ik er niet van”, zegt papa Bart. “Omdat ik er weinig over ken vertelde hij er ook weinig over. Niet dat we elkaar niet vaak hoorden. Met zakelijke vragen belde hij toch geregeld nog eens naar zijn vader, hoor.”

Zo ging het ook afgelopen zaterdag. Pieter-Jan belde zijn vader voor het laatst. Ze hadden het over zaken, maar ook over koetjes en kalfjes. “Zoals altijd.” Maandag rinkelde de telefoon opnieuw vanuit Zuid-Afrika. “Het was mijn schoondochter met het nieuws dat Pieter-Jan was overleden”, zegt Bart.

Ondertussen belde Bart al met een plaatselijke politieman. Maar veel wijzer werd hij uit dat gesprek niet. “De verbinding was niet goed. En de taalbarrière hielp er ook niet aan. Dus momenteel weten we echt heel erg weinig. Het enige wat ik kan zeggen is dat ze kwaad opzet uitsluiten.”

Om te achterhalen wat er met zijn zoon gebeurd zou kunnen zijn besliste Bart om zelf naar Zuid-Afrika te trekken. Hij stapte gisteren de trein op naar Frankfurt om van daaruit naar Afrika te vliegen. Hij is van plan om de plaats waar Pieter-Jan gevonden werd te bezoeken. “Ik wil er eens gaan rondhoren. Was er sprake van een ongeval? Is hij in slaap gevallen met een sigaret in de wagen? Het zijn allemaal onbeantwoorde vragen. Ik weet niet of het ooit duidelijk zal worden, maar door thuis te zitten zullen er zeker geen antwoorden komen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier