Hagelstorm van Wingene laat vijf jaar later nog altijd sporen na: “Ongerust bij elke storm”

Brandweerman Danny Van Severen werd vijf jaar geleden zelf slachtoffer van de grote hagelbollen, toch zette hij zich samen met collega's in om de inwoners zo snel mogelijk uit de penarie te helpen. © a-AVK
Redactie KW

Vijf jaar geleden trok de beruchte pinksterstorm over Wingene en Zwevezele. Hagelbollen zo groot als pingpongballen lieten overal flinke schade achter. Oud-brandweerman Danny Van Severen herinnert zich die dag nog alsof het gisteren was. “Ik heb toen heel veel miserie gezien én zelf meegemaakt.”

Tijdens het pinksterweekend van 2014, begin juni, werd Wingene hard getroffen door een voorbijrazende storm. De schade liep in de miljoenen euro, voor veel inwoners en bedrijven de start van een lange strijd met verzekeraars.

Oud-brandweerman Danny Van Severen (60) maakte de storm vanop de eerste rij mee. “Ik kreeg een oproep op mijn zoemer en ben meteen vanuit Zwevezele richting de kazerne in Wingene getrokken”, herinnert hij zich. “Daar heb ik me vrijwel direct vastgereden in de gevallen ijsbrokken. Gedurende een aantal minuten zag ik enkel een wit gordijn, niet meer dan dat. Dat resulteerde in wel 15 centimeter ijs op de weg. Gelukkig kon ik een landbouwer aanspreken, die met zijn tractor het ijs van de baan heeft gehaald. Chapeau voor die man die toen meteen en geheel vrijwillig mijn instructies heeft gevolgd. Zo kon ik toch tot in de kazerne geraken.”

Versterking

Daar aangekomen bleek pas hoeveel schade Danny’s wagen had opgelopen. “Een voorruit vol sterren, schade aan de carrosserie… De wagen is uiteindelijk zelfs perte totale verklaard. Maar op dat moment was ik daar niet zo mee bezig. De mensen in nood helpen, daar ging het om.”

Heel wat mensen zijn achteraf toch in de kou blijven staan, onder andere door het faillissement van de Wingense Brandverzekering

In de kazerne bleek al snel hoe groot de omvang van de ramp was. “Onze commandant zat op het moment van de storm in Tielt rustig iets te eten. Toen hij richting kazerne reed, kon hij zijn oren en ogen niet geloven. We moesten meteen een coördinatiecentrum oprichten. De telefoons bleven maar binnenstromen. Acht of negen korpsen zijn ons moeten komen versterken, onder andere met hoogtewerkers. Dag en nacht hebben we gewerkt, uren aan een stuk. Tijdens die uren hebben we veel miserie gezien, zowel stoffelijke, menselijke als dierlijke. Want ook zij hadden vaak wonden opgelopen door de hagelbollen. De dierenartsen reden rond om de dieren te naaien en te verzorgen. Veel landbouwers zaten in de problemen door kapotte stallingen en uitgebroken vee of gebroken serres.”

Flashback: Nancy en dochter Fiebe uit de Gravestraat meten de schade aan hun serre op.
Flashback: Nancy en dochter Fiebe uit de Gravestraat meten de schade aan hun serre op.© a-AVK

Danny is intussen met pensioen bij de brandweer, maar de pinksterstorm vergeet hij nooit. “Ik heb nog erge dingen gezien, maar die dag zal ik echt nooit vergeten. Ook onze brandweerkazerne werd trouwens zwaar getroffen door de hagel. Niemand had dat op het moment van alle interventies echt opgemerkt, maar achteraf bleek de schade gigantisch. Het was zo erg dat het volledige dak vernieuwd moest worden. Een deel van ons archief ging verloren.”

Verzekeringen

Af en toe wordt Danny nog aangesproken over de storm. “Nu natuurlijk minder dan vroeger, maar het is bij de bevolking en in de landbouw toch lang blijven nazinderen. Na de storm zijn dan uiteraard de discussies met de verzekeringen gestart. Heel wat mensen zijn toch in de kou blijven staan, onder andere door het faillissement van de Wingense Brandverzekering. Ook de afhandeling van de schade aan mijn eigen auto en aan mijn huis is rampzalig verlopen. Wie nu door Wingene en Zwevezele rijdt, kan links en rechts nog de schade van toen zien. Ik vermoed dus dat nog niet alle dossiers afgehandeld zijn. De storm is in elk geval een financiële dobber voor de hele gemeente geweest, velen hebben de schade uit eigen zak betaald. Al moet ik zeggen dat de gemeente de mensen wel heel veel gesteund heeft en haar medewerking heeft gegeven in de hulp met papieren.”

Juliette Desendre uit de Bruggestraat in de volière van haar kinderen.
Juliette Desendre uit de Bruggestraat in de volière van haar kinderen. “Ook mijn planten zijn naar de vaantjes”, zei ze toen.© a-AVK

Wateroverlast

Het stormalarm van deze week deed Danny toch terugdenken aan de pinksterstorm van vijf jaar geleden. “Ik volg het weerbericht en moet eerlijk bekennen dat de schrik er toch wel wat in zit. Twee weken na de storm hadden we dan ook nog eens wateroverlast in Zwevezele. Daar ben ik nu toch ook iets beter op voorbereid. Ik kan enkel aan iedereen zeggen: als er water in je huis binnenkomt, zet dan voor- en achterdeur wagenwijd open en zet zoveel mogelijk spullen omhoog. Of we nog eens geraakt zullen worden door zo’n storm, kunnen we natuurlijk niet weten. Maar ik hoop toch dat we het nooit meer moeten meemaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier