Gouverneur Carl Decaluwé betreurt incident, roept op om te blijven controleren

© BELGA
Redactie KW

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé betreurt het incident van maandagnacht waarbij een transmigrant is overleden na een aanrijding op de E40 in Jabbeke. Dat zegt hij dinsdagochtend.

“Het enige dat we kunnen doen is blijven controleren en smokkelnetwerken oprollen”, aldus de gouverneur.

‘Het is een zekerheid dat er ooit iets zal gebeuren, maar we weten gewoon niet wanneer.’ Het waren bijna profetische woorden van gouverneur Decaluwé vorige week donderdag op de provincieraad. “We hadden het inderdaad voorspeld. Als je ziet hoe vaak transmigranten langs de snelweg lopen en die ook oversteken. Het is een enorm tragisch voorval”, aldus de gouverneur dinsdag.

De actie van afgelopen nacht met politiezone Kouter en de federale wegpolitie stond al langer gepland en had dus weinig te maken met het plan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Bij die controle zijn een aantal transmigranten op de vlucht gegaan. Eén van hen is opgeschept toen hij de snelweg overstak”, aldus de gouverneur.

We moeten ook kijken hoe we kunnen voorkomen dat transmigranten de snelweg oversteken

Decaluwé hoopt nu op een snelle uitrol van het plan van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die een systeem uitwerkte van kort- en langparkeren langs de E40. “We moeten ook kijken hoe we kunnen voorkomen dat transmigranten de snelweg oversteken. Misschien dat een hek op de middenberm kan helpen, maar we kunnen toch maar moeilijk alles gaan afsluiten.” Ter vergelijking, in 2016 werd rond Calais een betonnen muur gebouwd van een kilometer. Die werd betaald door Groot-Brittannië die 2,25 miljoen uittrok voor de bouw van de muur. Londen beloofde onlangs een extra investering van 60 miljoen euro aan Frankrijk in de strijd tegen de illegalenproblematiek.

De controleacties langs de E40 blijven gewoon doorlopen. “Dat moet. Het enige dat kan helpen is dat we de netwerken van mensensmokkelaars zoveel mogelijk oprollen”, aldus de gouverneur.

De voorbije weken kwamen in Noord-Frankrijk ook al drie mensen om het leven in soortgelijke omstandigheden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier