Geen straf voor Poperings metaalbedrijf na zwaar arbeidsongeval

Redactie KW

Het metaalbedrijf VDL Weweler-Colaert in Poperinge is in de Brugse rechtbank veroordeeld voor een zwaar ongeval op de werkvloer. Het openbaar ministerie had een geldboete gevorderd van 18.000 euro, maar de rechter verleende de firma woensdagochtend de gunst van de opschorting.

Op 10 juni 2016 was het slachtoffer, een 44-jarige man uit Poperinge, aan de slag met een klopboormachine bij VDL Weweler-Colaert, dat onderdelen maakt voor vrachtwagens en bussen. Hoewel M.R. al tien jaar de klopboormachine bediende liep het die dag zwaar fout. Zijn handschoen werd in het toestel meegesleurd, waardoor zijn linkervoorarm brak op vier verschillende plaatsen. Hij verloor ook de top van zijn ringvinger en zijn volledige wijsvinger. Ook de pezen in zijn arm werden doorgesneden.

Onderzoek wees uit dat de bewuste boormachine al een paar jaar geen beschermkap meer had. “Er waren ook geen schriftelijke instructies aanwezig en ook een risicoanalyse ontbrak”, aldus de arbeidsauditeur, die een geldboete vorderde van 18.000 euro. VDL Weweler-Colaert stak zijn verantwoordelijkheid voor het ongeval niet onder stoelen of banken. “Maar het bedrijf heeft al sinds 2009 een actieplan rond veiligheid in werking en het aantal arbeidsongevallen is hierdoor heer sterk afgenomen. Dit bedrijf investeert wel degelijk in veiligheid”, pleitte Chris Persyn, de advocaat van het bedrijf.

De rechter verleende het bedrijf vandaag de gunst van de opschorting. Het bedrijf is met andere woorden schuldig, maar krijgt geen straf opgelegd. De rechter hield onder andere rekening met het feit dat het bedrijf overheidsopdrachten uitvoert en de veroordeling tot een geldboete zou dit in het gedrang kunnen brengen. Het slachtoffer had een voorlopige schadevergoeding van 35.000 euro gevraagd, maar de rechter wees die af op basis van de burgerrechtelijke immuniteit. Het bedrijf kan volgens de rechter geen bewuste nalatigheid verweten worden.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier