Eendracht Vichte rouwt om doelman ‘Mattie’

Een foto van november 2018 met Matthias als doelman van Eendracht Vichte. We herkennen achteraan v.l.n.r.: Olivier Vanderbiest, Manou Putman, Maxim Vaneeckhoutte, Nicola Demeulemeester, Matthias Vuylsteke, Florian Bruyneel, Laurens Verbauwhede, Iemen Verhoost en Stijn Vandekerckhove. Vooraan v.l.n.r.: Laurent Vercruysse , Marino Windels, Bilale Kasmi, Bryan Libbrecht, Niels Vaneeckhout, Stef Vandemaele en Klaas Deneuth. © foto a-HDV
Redactie KW

Zaterdag vindt in de Sint-Stephanuskerk in Vichte de uitvaart plaats van Matthias Vuylsteke (24). Zijn voetbalmakkers zullen mee zijn kist helpen dragen. Matthias overleed door een explosie bij het reinigen van een silo bij de firma Pouleyn in Vichte. Drie collega’s raakten zwaargewond, voor Matthias kon geen hulp meer baten. Zijn familie en vrienden blijven verweesd achter.

Vorige week donderdagvoormiddag werd de brandweer van de zone Fluvia opgeroepen voor een silobrand bij de firma Pouleyn in de Nijverheidslaan in Vichte. ‘s Avonds werd de site vrijgegeven, ‘s anderendaags zou de firma Cannie de silo reinigen. Wat precies fout liep, is nog onduidelijk. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.

Bij de ouders van Matthias, zijn vriendin Alicia Waelkens en de familie is het verdriet ondraaglijk. Ze waren dan ook te erg aangedaan om te reageren voor onze krant.

SC ‘t Maantje

Het overlijden van de Vichtenaar ging als een schok door de regio, niet in het minst in voetbalmiddens. Hij was supporter van Zulte Waregem en zijn makkers van SC ‘t Maantje plannen dan ook een herdenkingsactie in de 24ste minuut tijdens de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge zaterdag. Ook de plaatselijke liefhebbersploeg Eendracht Vichte werd in een diepe rouw gehuld. Matthias was er de vaste doelman en had er niets dan vrienden. In kringen van de voetbalploeg is de rouw zwaar voelbaar. “Gelukkig is dit de eerste keer dat wij zoiets meemaken. Een actieve speler moeten begraven na een werkongeval doet ons samen huilen en afzien.”

Matthias met zijn vriendin Alicia die hij ten huwelijk zou vragen.
Matthias met zijn vriendin Alicia die hij ten huwelijk zou vragen.© gf

De ploeg bestaat al vele decennia en speelt in de eerste provinciale afdeling van de liefhebbersbond. Op het veld aan ‘De Knok’ in Vichte beleefde de vriendengroep heerlijke jaren. “Er was zelfs een tijd dat wij jeugdreeksen hadden. De Eendracht, met vooral spelers uit Vichte en Nieuwenhove, heeft ook enkele spelers van andere dorpen in de rangen. Dit gaat zo als vrienden iemand kennen die graag voetbalt en een plaatsje zoekt of van ploeg wil veranderen. Onze kern is en blijft hecht. Zo kwam Matthias zo’n vijf jaar geleden aansluiten en is er al die jaren gebleven. Eerlijk gezegd: hij was een van de betere keepers uit onze competitiereeks.”

Een clubspeler

Die fatale vrijdagochtend waren de meeste van de voetbalvrienden aan het werk. Met een weekend in zicht waarin niet moest gevoetbald worden. De spelers en bestuur hebben een eigen Whatsappgroep en toen via de radio de eerste berichten kwamen over een ontploffing in Vichte, gingen bij de vrienden de eerste belletjes rinkelen. Even later werd de firma Cannie vernoemd en toen sloeg de eerste paniek toe. “Iedereen weet dat onze doelman bij die firma werkt. De berichten werden erger en erger. Velen van de groep vingen hier of daar iets op en rond 10 uur lazen wij de eerste berichten over het ergste: Matthias was er niet meer.”

Op het veld van Eendracht Vichte werd hulde gebracht aan doelman Mattie.
Op het veld van Eendracht Vichte werd hulde gebracht aan doelman Mattie.© gf

De ellende en ongeloof verspreidden zich snel en de harde werkelijkheid werd ook voor den Eendracht uitzonderlijk lastig om dragen. “Daags na het ongeval kwamen bestuur, spelers en vrienden samen. Ook de ouders van Mattie (zoals die steevast in de groep genoemd werd) kwamen langs. Ellende, daar zijn geen woorden voor. Die mensen (uit Ooigem) verloren hun enig kind. Zij volgden hem in de voetbalploeg van heel dichtbij en waren er elke wedstrijd bij, zowel bij een thuis- als een uitwedstrijd. Ook vergroeid met de Eendracht.”

Zaterdag uitvaart

Een clubspeler van het hoogste gehalte. “Zeker 95 procent van de wedstrijd stond hij in het doel. Een vriend van velen tijdens en na de matchen. Allemaal jonge gasten die in het voetballen hun liefhebberij vonden en nu verder moeten zonder hun Mattie.” Zaterdag is er uitvaart. Voor Eendracht een dag zonder voetbal maar vol doffe ellende. Medespelers zullen de kist naar de kerk dragen en enkelen werken ook mee aan de uitvaartdienst in de kerk van Vichte.

(MVD/MVM)