Droogmachine brandt in wassalon in Harelbeke

Redactie KW

“We zien wel vaker dat er te lang en te warm gewassen, wat kan leiden tot zelfontbranding”, aldus zaakvoerster Jacinta Vandorpe.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag is omstreeks halfdrie brand uitgebroken in het wassalon van wasserij – luxenieuwkuis Perfecta langs de Gentsesteenweg. Eén van de machines in het wassalon vatte vuur en verspreidde heel wat rook doorheen het wassalon en de nieuwkuis achteraan het pand.

Gealarmeerd door branddetectieinstallatie

“Een jong koppeltje dat voorbij fietste, merkte de rookontwikkeling op en verwittigde de brandweer. Op dat moment kregen wij ook het alarm binnen van de branddetectieinstallatie.Toen we thuis onmiddellijk de camerabeelden nakeken, merkten we de rookontwikkeling op en zijn we naar hier gesneld. We waren nog net op tijd om de brandweer toegang te verschaffen”, vertelt zaakvoerster Jacinta Vandorpe.

“De brand is vermoedelijk ontstaan als gevolg van zelfontbranding. Wellicht heeft een klant gisterenavond een hoeveelheid was in de machine gestopt en die laten draaien, met de bedoeling om er dan morgenvroeg (vandaag, nvdr.) terug om te komen. We zien helaas wel vaker dat er te lang en te warm gewassen wordt. Na het wassen valt de machine dan stil, maar blijft de warmte erin aanwezig, wat kan leiden tot zelfontbranding.”

Opendeurdag voor 70-jarig bestaan

De brandweer kon het vuur snel blussen en ventileerde beide ruimtes grondig. De brand is een serieuze tegenslag voor de zaak, die binnenkort haar 70-jarig bestaan viert. Dat wordt komende zaterdag gevierd met een opendeurdag, waarop iedereen welkom is voor een rondleiding, een hapje en een drankje.

“Het zal nog heel wat poetswerk vragen, maar al bij al valt het mee en kan onze opendeurdag gewoon doorgaan”, besluit zaakvoerster Jacinta Vandorpe. (NDZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier