Drie jaar na dodelijk ongeval veroorzaakt Lieselot M. (31) opnieuw ongeval onder invloed

Zo zag Lieselot haar wagen eruit na het dodelijke ongeval in 2016. © a-KW
Redactie KW

Drie jaar nadat ze een goeie vriendin doodreed onder invloed van alcohol, veroorzaakte Lieselot M. opnieuw een ongeval. Dit keer was ze onder invloed van drugs. En opnieuw viel er een slachtoffer. “Moet ze echt nóg iemand dood rijden?”

4 juni 2016. Lieselot M. (31) uit Noordschote reed toen met 1,74 promille alcohol in haar bloed één van haar beste vriendinnen dood. Ze kreeg daarvoor van de politierechter een rijverbod, een boete en een werkstraf. Maar drie jaar later raakte de jonge vrouw opnieuw betrokken bij een zwaar verkeersongeval.

Deze keer had ze niet gedronken, maar was ze wel onder invloed van drugs. Ze negeerde een voorrang van rechts en de tegenpartij belandde gewond in het ziekenhuis. De feiten kwamen ook de familie van het dodelijke slachtoffer ter ore. “Wat moet er eigenlijk gebeuren vooraleer ze haar lesje zal leren? Het voelt alsof ze op deze manier nog eens het mes in de wonde draait.”

155 km/u waar slechts 90 mocht

Een werkstraf van 125 uur, bij voorkeur in een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers, een rijverbod van zes maanden waarvan de helft met uitstel en een boete van 3.000 euro, waarvan ook de helft voorwaardelijk. Die straf kreeg Lieselot M. van de politierechter voor het veroorzaken van het ongeval waarbij Elien Van Ryckeghem (27) – nota bene een goeie vriendin van haar – om het leven kwam.

De crash gebeurde langs de Iepersesteenweg in Woumen (Diksmuide). Lieselot M. week toen in een bocht van haar rijvak uit en knalde daarbij frontaal op een tegenligger. In die wagen zat Elien als passagier bij haar partner Dirk De Vriese, ex-profvoetballer en momenteel manager. Dirk overleefde het ongeval als bij wonder, maar voor Elien werd het fataal. Hij had ook wat gedronken, maar de zwarte dozen wezen van de wagens – voor het eerst in ons land – de schuldige voor het ongeval aan. Lieselot M. reed aan 155 kilometer per uur op de weg waar slechts 90 was toegelaten. Vlak voor de klap gaf ze zelfs nog gas bij. Bovendien bleek ze ook 1,74 promille in haar bloed te hebben.

Opnieuw onder invloed

Lieselot M. ging naar de begrafenis van haar vriendin en verklaarde in de politierechtbank dat ze elke straf zou aanvaarden. “Ik heb oprecht spijt en vind het verschrikkelijk wat ik heb aangericht”, klonk het toen. Maar op zaterdag 11 mei stapte de jonge vrouw opnieuw onder invloed in haar wagen. Deze keer had ze niet gedronken, maar wel drugs gebruikt. Op een kruispunt in Houthulst verleende ze toen geen voorrang aan een andere wagen. Het kwam tot een ernstige botsing en de chauffeur van de andere wagen moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. Hij verkeerde echter niet in levensgevaar.

Er wacht de prille dertiger nu opnieuw een proces in de politierechtbank. “Ik hoop dat ze deze keer ook écht gestraft wordt”, zegt Dirk De Vriese uit Knokke, partner van slachtoffer Elien. “Ik kon die werkstraf op zich nog begrijpen. De rechter moest oordelen op basis van het dossier. Maar het doet pijn om te horen dat ze zelfs na Elien haar dood haar lesje nog niet geleerd heeft. Voor hetzelfde geld reed ze nu opnieuw iemand dood. Maar terwijl wij nog elke dag worstelen met het verlies trekt zij er zich niets van aan. Die wonde zal voor mij nooit helen. Maar op deze manier wordt die wel opnieuw open gereten.”

Terwijl wij nog elke dag worstelen met het verlies trekt zij er zich niets van aan – partner van slachtoffer Elien

Ook de zus van het Elien is kwaad. “Na zo’n milde straf heeft ze duidelijk niets geleerd. Is Elien dan echt voor niks gestorven? Als zij zelfs haar lesje nog niet geleerd heeft. Ik kon er nog enigszins inkomen dat ze een fatale fout gemaakt had. Maar in mijn ogen is het nu gewoon echt bijna moord. Ze kiest er telkens voor om onder invloed te rijden terwijl ze beter dan wie ook weet wat de gevolgen kunnen zijn. Het lijkt wel alsof zij het ongeval al vergeten is. Zo’n mensen verdienen een levenslang rijverbod”, zegt Melanie Van Ryckeghem (27) uit Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier