Door gaslek getroffen arbeiders bij Shanks weer stabiel

15/11/17 om 18:07 - Bijgewerkt op 16/11/17 om 11:24

De situatie van de twee arbeiders van het afvalverwerkend bedrijf Shanks die door een gaslek getroffen waren, is ondertussen weer stabiel. De vrijlating van de waterstofsulfide zou het gevolg zijn van een chemische reactie in de waterzuiveringsinstallatie.

Door gaslek getroffen arbeiders bij Shanks weer stabiel

© Jos Bogaerts

De hulpdiensten kregen woensdag rond 17 uur een melding dat er bij het afvalverwerkend bedrijf Shanks langs de Regenbeekstraat een giftig lek was ontstaan. Het bleek uiteindelijk om waterstofsulfide te gaan, een gas dat er erg indringende reuk afgeeft.

Twee werknemers van Shanks raakten door de stof bedwelmd en werden in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en in overleg met burgemeester Kris Declercq werd ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

"Onze diensten hebben erg efficiënt werk geleverd", zegt de burgemeester. In het hoofdkwartier van PZ RIHO werd meteen een crisiscel opgericht en een veiligheidsperimeter van 200 meter werd ingesteld. "Dit was preventief, maar in dergelijke gevallen is het uiteraard beter om te voorkomen dan te genezen."

De omliggende bedrijven werden ook ontruimd en omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden. Aan automobilisten op de E403 werd dan weer gevraagd om de ventilatie van hun voertuig uit te schakelen. "In de veiligheidszone was één woning te vinden. De bewoner moest zijn huis niet verlaten, maar werd uiteraard wel van de situatie op de hoogte gebracht."

De hulpdiensten en het bedrijf stelden woensdagavond alles in het werk om het lek zo snel mogelijk te dichten. "Metingen wezen uiteindelijk uit dat het vrijgekomen gas binnen de muren van het bedrijf was gebleven", zegt Kris Declercq. "De gaspakkenteams van de brandweer konden het probleem uiteindelijk oplossen." Zodra de concentratie waterstofsulfide was gedaald en de hal was verlucht, kon Shanks het weer van de brandweerdiensten overnemen.

Iets na 20 uur werd de perimeter van 200 meter weer vrijgegeven en rond 21 uur werd ook het rampenplan weer afgeblazen.

Delen

"Onderzoek wijst uit dat de vrijlating plaatsvond als gevolg van een chemische reactie in de waterzuiveringsinstallatie"

Shanks-communicatieverantwoordelijke Sofie De Vlieger bevestigt het incident. "Het gaslek werd door onze medewerkers ontdekt en die hebben onmiddellijk de brandweer verwittigd. Het ging wel degelijk om waterstofsulfide. We willen de brandweer, politie, lokale autoriteiten en onze ervaren teams bedanken voor hun efficiënt optreden."

Met de twee getroffen werknemers gaat het ondertussen beter. "Een van hen kon dezelfde avond nog het ziekenhuis verlaten en allebei verkeren ze in een stabiele toestand. De eerste onderzoeken wijzen erop dat de vrijlating plaatsvond als gevolg van een chemische reactie in de waterzuiveringsinstallatie. We nemen de veiligheid van onze medewerkers en de lokale omgeving zeer serieus en we zullen onze onderzoeken voortzetten om de oorzaak vast te stellen en dit in de toekomst te voorkomen."

Bij het afvalverwerkend bedrijf Shanks langs de Regenbeekstraat in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke is er een gevaarlijke stof gelekt. Onderzoek wees uit dat er geurhinder ontstond door waterstofsulfide. Politie, brandweer en civiele bescherming kwamen massaal ter plaatse en het Vlaams Verkeerscentrum riep via Twitter op om ramen en deuren gesloten te houden en als automobilist de ventilatie uit te schakelen.

Gezien de risico's werd er een veiligheidsperimeter van 200 meter ingesteld rond het getroffen bedrijf. "De bedrijven in de omgeving zijn ontruimd, er moeten geen woningen geëvacueerd worden", aldus burgemeester Declercq, die ook bevestigde dat twee arbeiders van Shanks naar het ziekenhuis werden overgebracht.

Na 20 uur werd de perimeter opgeheven en moesten voorbijrijdende wagens hun ventilatie ook niet langer uitschakelen. Omstreeks 21 uur werd het gemeentelijk rampenplan ook opgeheven en was alle gevaar geweken. De schadelijke gevolgen bleven beperkt tot binnen de muren van het gebouw zelf.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!