Live CODE ORANJE: herbeleef hoe storm Eleanor over West-Vlaanderen raasde

02/01/18 om 14:43 - Bijgewerkt op 03/01/18 om 19:42

Storm Eleanor raasde deze week over onze provincie. Dinsdagnacht werden rukwinden tot 118 km/u vastgesteld. Het KMI stelde code oranje in. Binnenlandse zaken activeerde dinsdagavond al het noodnummer 1722.

CODE ORANJE: herbeleef hoe storm Eleanor over West-Vlaanderen raasde

© DJ

 • Kevin Pouille

  Noodnummer 1722 wordt uitgeschakeld

  Aangezien het KMI geen noodweer meer voorziet, wordt het nummer 1722 rond 20 uur uitgeschakeld, meldt de FOD Binnenlandse Zaken woensdagavond.

  Het noodnummer 1722 van Binnenlandse Zaken kreeg tussen dinsdag 20 uur en woensdag 8 uur 2.871 oproepen van ongeruste burgers. Het grootste aantal meldingen ging over omgevallen bomen, overstromingen en rondvliegende dakpannen. Woensdagnamiddag was het aantal oproepen al gestegen tot 5.516.

  Het nummer werd afgelopen zomer in het leven geroepen om het noodnummer 112 te ontlasten van minder dringende telefoontjes.

 • Kevin Pouille

  Hoogste kliffen vind je in... Wenduine!

  De zee heeft met medewerking van de storm en het springtij deze nacht weer een flinke hap gedaan uit de kustduinen. Zo zijn er over de ganse kust 'cliffs' ontstaan.

  De hoogste, zo'n 2 m hoog, zijn te bewonderen in Wenduine. Deze gemeente heeft er dan ook een nieuwe attractie bij. Het zijn niet de White Cliffs of Dover, maar voortaan de Sand Cliffs of Wenduine.

  De wandelaars die langs de cliffs stappen moeten kilometers ver wandelen eer ze een opstap vinden.

  De wind heeft ook de verwittigingsborden dichtbij de duinenrij bijna helemaal ondergewaaid.

  Wenduine heeft er een nieuwe attractie bij: de Cliffs of Wenduine...

  Wenduine heeft er een nieuwe attractie bij: de Cliffs of Wenduine... © MVN

 • Kevin Pouille

  VIDEO Opnieuw kliffen aan kust door storm

  Een nieuwe storm en daar zijn de kliffen weer. Op verschillende stranden langs de Vlaamse Kust zijn afgelopen nacht en middag kliffen tot wel twee meter hoog ontstaan. Dat is onder meer het geval in Knokke, Oostende en Bredene.

  Voor wandelaars biedt het een mooi uitzicht, al schuilt er ook gevaar in het natuurfenomeen. Wie van de klif valt, geraakt nog maar moeilijk boven.

  Het zeewater, gestuwd door een wind met een kracht van meer dan 7 beaufort, deed heel wat zand van de opgehoogde stranden wegspoelen. Dat was vooral in De Haan, Knokke en in mindere mate in de westkust het geval. Het gevolg zijn kliffen van soms twee meter hoog.

  Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust gaf begin december nog uitleg over het fenomeen. "Op lange termijn, althans na de winter, zullen we evalueren hoe het is gesteld met het zandniveau. Het volume van het zand op de stranden moet namelijk groot genoeg zijn om de kust te behoeden van overstromingen tijdens zware stormen. Daar zijn tal van modellen voor, afhankelijk van de ligging. Vermoedelijk is niet al het zand in zee gespoeld, maar wel uitgevlakt richting de laagwaterlijn. Het valt af te wachten of er opnieuw duizenden tonnen zand moeten worden aangevoerd", aldus Timmermans. (JVM/video JVM)

 • Kevin Pouillie

  Erg hoge waterstand in Nieuwpoort

  Kort na de middag stond het water tot tegen de boord van de voetgangersdoorgang onder de Langebrug nabij de Ganzenpoot in Nieuwpoort. Het water klotste hier en daar wel over de boord. De brandweer hield een oogje in het zeil nabij de sassen en het monument.

  Na 14.00 uur was alle gevaar voor het springtij geweken. Er waren wel uitzonderlijk veel toeristen die van deze hoge waterstand een souvenirfoto kwamen maken.

  Hoge waterstand in Nieuwpoort

  Hoge waterstand in Nieuwpoort © JTY

 • Kevin Pouillie

  Pier in Blankenberge nog hele dag afgesloten

  Door het springtij blijft de Pier in Blankenberge nog de hele dag afgesloten.

 • Kevin Pouillie

  Dakgoot dreigt naar beneden te vallen in Assebroek

  Ook in Assebroek had de brandweer de handen vol met het opruimen van takken en losgekomen stukken. Hier is de brandweer druk bezig met het herstellen van een dakgoot die loskwam door de hevige rukwinden.

  JVM

  JVM © De brandweer kwam ter plaatse in Assebroek.

 • Lieven Mathys

  Kerstmarkt Blankenberge blijft gesloten

  De Kerstmarkt in Blankenberge blijft vandaag de hele dag gesloten door het slechte weer.

  "Dit is het beste voor ieders veiligheid", bevestigt burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD). "Door de zware wind zou er sowieso al minder volk gekomen zijn." Ook de Pier werd afgesloten voor het autoverkeer. (MM)

  De Kerstmarkt blijft gesloten.

  De Kerstmarkt blijft gesloten. © MM

 • Lieven Mathys

  VIDEO Zo hard waait het in Oostende

  Behoefte om eens uit te waaien? Het strand van Oostende is dé ideale plek. Maar hou het veilig. (video DJ)

 • Lieven Mathys

  "Storm zorgde niet voor al te grote problemen"

  Hoewel de voorspelde storm nogal onheilspellend aangekondigd was voor de kustregio, heeft dit vannacht en deze morgen alvast in Bredene en De Haan niet voor grote problemen gezorgd. "De politie van Bredene/De Haan kreeg - gelukkig - slechts enkele meldingen van schade of onheil door de weersomstandigheden," laat commissaris Deniis Goes weten. "Het is dus al bij al heel goed meegevallen."

  Gisteravond en vannacht waren enkele preventieve tussenkomsten voor voorwerpen die mogelijk konden wegwaaien.

  Deze morgen waaide in Bredene Dorp een plastieken dakplaat in de tuin van iemand anders.

  In Wenduine dreigde op de Zeedijk een stuk plastiek weg te waaien van een gebouw waaraan werken uitgevoerd worden en even verderop dreigde aan een bouwwerf een omheining omver te waaien.

  In de Bredeweg in De Haan en de Kapelstraat te Bredene ging telkens een werftoilet op wandel op straat. In de Duinenstraat waaide een hekken van een bouwwerf omver, zonder schade aan te richten. Alle situaties konden zonder veel erg opgelost worden.

  "De politie bedankt de mensen die de waarschuwingsberichten massaal gedeeld hebben en de ganse bevolking voor de waakzaamheid die ze aan de dag legden," aldus de commissaris.

 • Kevin Pouillie

  Stormschade in Ichtegem

  Op verschillende plaatsen in Ichtegem heeft de storm voor schade gezorgd. Afgelopen nacht kreeg de politie en de brandweer omstreeks 2.45 uur een oproep voor een weggewaaide dakkoepel in de Fabriekweg. Omstreeks 6.33 uur moest de brandweer zich vervolgens naar de Egemstraat begeven, waar de plastieken bescherming van de gevel dreigde af te vallen. Deze morgen waaiden er ook nog dakpannen van een huis in de Diksmuidebaan, waardoor er water binnen kwam in de slaapkamer van de woning.

  In Torhout kwam dan weer de gevelbekleding van een woning in de Ourthestraat los en in de Vaartstraat in Gistel kwam een paal vanop de middenberm op de rijbaan terecht.

 • Lieven Mathys

  Eleanor zet duizenden Britse en Ierse gezinnen zonder stroom

  De storm Eleanor heeft afgelopen nacht schade aangericht in verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De plaatselijke media maken melding van ondergelopen straten, omgewaaide bomen en duizenden gezinnen die geen elektriciteit meer hebben.

  De storm ging in de loop van de nacht gepaard met windstoten die opliepen tot 160 kilometer per uur, zo meldt de Britse omroep BBC. In heel wat gebieden van het land viel daardoor de stroomvoorziening uit. In Noord-Ierland is de situatie woensdagvoormiddag wel alweer hersteld bij 20.000 gezinnen, al zitten er wel nog altijd een 3.000-tal zonder elektriciteit. Daarnaast zijn ook nog 2.700 woningen in Engeland en 460 in Wales afgesloten van het elektriciteitsnet.

  In Wales is ook één man gewond geraakt nadat een omgewaaide boom op een wagen was terechtgekomen.

  Ook Ierland wordt getroffen door Eleanor. Daar zitten woensdagmorgen volgens de openbare omroep RTE naar schattingen 27.000 huishoudens zonder elektriciteit. In de kuststad Galway, in het westen van het land, vinden overstromingen plaats.

 • Lieven Mathys

  Dak eraf in Nederland

  Vooral Nederland kreeg de zwaarste windstoten over zich geen vannacht. In Spijkenisse (NL) bijvoorbeeld ging de wind aan de haal met een dak van een woonhuis.

 • Olaf Verhaeghe

  Bomen en elektriciteitskabel sneuvelen

  Bij de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) zijn er tot nu toe een 7-tal schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de wind en regen van de afgelopen uren. Het gaat om kleinere feiten. De brandweer werd telkens verwittigd om het nodige te doen.

  Op het fietspad in de Stationsstraat in Lendelede kwam een omgewaaide boom terecht. Iets verderop - op de rijweg in de Lendeleedsestraat in Kuurne - kwam een elektriciteitskabel los. Netbeheerder Eandis is ondertussen ter plaatse om het euvel te herstellen. In Kortrijk, aan de Ten Houtedreef en de Bruyningstraat, dreigden twee loszittende takken naar beneden te vallen en in de Stokerijstraat en de Brugsesteenweg in Kuurne en de Izegemsestraat in Kortrijk tenslotte liep drie keer een rioolputje over. Daardoor kwamen de straat en enkele kelders gedeeltelijk onder water te staan.

 • Lieven Mathys

  Omgewaaide boom valt op Tieltsteenweg in Wingene

  De brandweer van Wingene moest uitrukken voor een omgevallen boom op de rijweg.

  De rijweg was volledig versperd door de boom. Die raakte in zijn val ook de kabels van tv en elektriciteit. Eandis kwam ter plaatse om alle schade te herstellen. De ongevallen boom werd in stukken gezaagd en van de rijweg verwijderd. Het verkeer ondervond weinig hinder. (NS)

  De ongevallen boom werd in stukken gezaagd en van de rijweg verwijderd .

  De ongevallen boom werd in stukken gezaagd en van de rijweg verwijderd . © NS

 • Lieven Mathys

  Omgewaaide bomen en wateroverlast in politiezone Vlas

  Bij de politiezone Vlas zijn er tot nu toe een 7-tal meldingen binnengekomen n.a.v. de wind en regen van de afgelopen uren. Het gaat om kleinere feiten. De brandweer werd telkens verwittigd om het nodige te doen:

 • Thomas Dubois

  Water in het Roobeekpark

  In Ardooie was er opnieuw wateroverlast in de Neerbergstraat. Ook een deel van het nabijgelegen Roobeekpark had te kampen met wateroverlast. In het verleden moest ook al water weggepompt worden aan het nieuwe woonzorgcentrum. De brandweer kwam ter plaatse.

 • Lieven Mathys

  KMI waarschuwt voor rukwinden en hoge waterstanden

  Woensdagvoormiddag blijft het stevig waaien. In het binnenland verwacht het KMI windkracht 6 tot 7, aan zee windkracht 7 of 8. Rukwinden tussen 90 en 110 km per uur blijven mogelijk.

  Plaatselijk kunnen er felle buien ontstaan met onweer waarbij nog zwaardere windstoten niet uitgesloten zijn. Plaatselijk kan schade of hinder verwacht worden. Op zee verwacht de weerkundige dienst van het KMI storm (windkracht 9) tot zware storm (windkracht 10) uit zuidwest tot west.

  Woensdagnamiddag rond 14 uur verwacht het KMI langs de kust een hoge hoogwaterstand: in Oostende wordt een hoogtij voorspeld. Er wordt afgeraden zich op dat moment op staketsels te begeven. Langs de getijgevoelige delen van de Schelde worden ook hoge waterstanden verwacht en wordt aangeraden de kaaien te vermijden.

  Tot donderdagavond verwachten de meteorologen in het zuiden plaatselijk tot 20-40 mm regen. Gezien de bodem op veel plaatsen verzadigd is en er al pré-alarmpeilen bereikt worden, kan dit plaatselijk problemen veroorzaken.

 • Lieven Mathys

  Op deze plaatsen moest brandweer vannacht uitrukken

  De schade van de storm vannacht viel al bij al nog mee. Nergens was er zware stormschade. Niet aan de kust, niet in het noorden van de provincie. Wel waren er tal van oproepen centraal en in het zuiden van de provincie:

  * Reutelhoekstraat Zonnebeke : wateroverlast

  * Opruimen boom Steenkaai Brugge

  * Stormschade in Kortrijk, Ledegem, Kuurne,

  * Werkenstraat Diksmuide: stormschade

  * Flaminckapark Jabbeke: opruimen boom

  * Kardinaal Cardijnstraat Ingelmunster: stormschade

  * Torhoutsesteenweg Oostende: stormschade

  * Gottemstraat Dentergem: boom op de weg

  * Perseweide Ieper: wateroverlast

  * Brandweer Waregem: stormschade

  * De Warande Zonnebeke: wateroverlast

  * Fabriekweg Ichtegem: alarm stormschade

  * Zannekinstraat Diksmuide: wateroverlast

  * Blauwkasteelweg Brugge: wateroverlast

  * Stormschade Teerlinckplein en Pharaildelaan Koksijde

  * Zeelaan De Panne: stormschade

  * Boom op weg langs Tieltsteenweg in Wingene

  * Ruimen boom in de Krinkeldijk in Damme

  * Stormschade Wiedauwbos en Lappersfortstraat Brugge

  (lva)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!