Case New Holland in Zedelgem krijgt opschorting voor arbeidsongeval

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft landbouwmachineproducent Case New Holland (CNH) uit Zedelgem opschorting van straf gegeven voor een ernstig arbeidsongeval. Bij een ongeval met een zaagmachine verloor een werkneemster een vingerkootje. Het arbeidsauditoraat had 4.500 euro boete gevorderd.

Het arbeidsongeval gebeurde op 16 augustus 2017 tijdens het maken van een kist. N.G. was met een afkortzaag balken in stukken aan het zagen toen een balk bij het doorschuiven plots kantelde. Het slachtoffer verloor bij het ongeval een vingerkootje van haar rechterwijsvinger. Het arbeidsauditoraat hekelde vooral het feit dat de machine eerder al uit dienst was genomen, maar dan zonder grondige risicoanalyse toch opnieuw gebruikt werd.

De problemen met de machine waren al gemeld door enkele werknemers, maar die informatie was niet tot bij de directie geraakt. “De machine was niet in orde en dat betreuren we. Men dacht dat de machine gerepareerd was, maar er was niet getest of ze goed werkte”, pleitte meester Erik Thiers, advocaat van CNH.

Bij de betere leerlingen van de klas

De verdediging legde uit dat het Zedelgemse bedrijf eigenlijk op vlak van veiligheid bij de betere leerlingen van de klas zit. Na het arbeidsongeval werd onder andere de veiligheidsprocedure aangepast. De handleiding van de machine en de informatie over de risico’s waren voor het ongeval al beschikbaar voor de werknemers. “Men moet trouwens ook geen gediplomeerde schrijnwerker zijn om daarmee te kunnen werken.”

De rechter oordeelde dat CNH schuldig is aan het arbeidsongeval, maar besliste om geen straf op te leggen. Het slachtoffer is ondertussen opnieuw aan het werk bij het bedrijf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier