Burgemeester na dodelijk ongeval: “Trajectcontrole komt er, maar we moéten wachten”

De wagen raakte een verkeersgeleider, raakte van de weg af en kwam tot stilstand tegen een verlichtingspaal. © NDZ
Redactie KW

Overdreven snelheid lag maandagavond aan de basis van het dodelijke ongeval op de Doornikserijksweg. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) beloofde enkele maanden geleden trajectcontrole, maar moet wachten tot na de zomer. De Doornikserijksweg is de gevaarlijkste invalsweg van en naar Kortrijk.

Twee dodelijke slachtoffers, een man van 32 en een kind van 8 jaar. Dat is de trieste balans van het zwaar verkeersongeval van maandagavond op de Doornikserijksweg in Kooigem. De bestuurder van de Ford cabrio met Franse nummerplaat reed 110 km per uur waar maximum 70 is toegestaan, raakte de rand van een verkeersgeleider en verloor daardoor de controle over het stuur. De wagen kwam hard tot stilstand tegen een verlichtingspaal. De moeder en twee andere kinderen – een jongen van 9 en meisje van 4 jaar – raakten zwaargewond, de vier maanden oude baby werd met de Maxi-Cosi uit de wagen geslingerd en is er het best aan toe.

Op de plaats van het ongeval werden remsporen aangetroffen, het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse die de precieze omstandigheden van het ongeval onderzocht. “Op het moment van de feiten droeg de vader, die aan het stuur zat, geen gordel. Hij werd uit de wagen geslingerd. Het zoontje overleed door de impact van de crash. De te hoge snelheid lag ongetwijfeld aan de basis van het ongeval”, stelde het parket.

Wachttijden

De zware tol die het ongeval eiste, doet de vraag naar snelheidsremmende maatregelen op de Doornikserijksweg opnieuw opstijgen. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kondigde in april dit jaar trajectcontrole tussen Bellegem en Kooigem aan, maar ziet zich gebonden aan lange wachttijden.

Vincent Van Quickenborne.
Vincent Van Quickenborne.© a-JVGK

“De trajectcontrole komt er, er zijn zeker al concrete stappen gezet. Spijtig genoeg kan de stad niet alles alleen doen. Met andere camera’s kunnen we dat wel, daarom gaat dat sneller. Gelet op de vele ongevallen op die weg, drong ik bij de bevoegde instanties aan op een snellere afhandeling. Het antwoord van de federale politie en Proximus (de leverancier van het raamcontract, red.) was dat ik me aan de wachttijden moet houden. De installatie staat nu gepland na de zomer.”

Sinds 2013 deden zich op de Doornikserijksweg in Bellegem en Kooigem maar liefst veertig ongevallen voor, het hoogste aantal op alle invalswegen van en naar Kortrijk. Zeventien daarvan eisten gewonden, sinds maandag zijn er ook dodelijke slachtoffers te betreuren. (NDZ/OV/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier